2018. július 19., csütörtök

Retro kanadai horror

Inkább thriller, mint horror. Tipikus 90-es évek, és nem rossz értelemben. Ebben az időszakban készített filmeknek van egy hangulata.
A tökéletes család, a tökéletes anya, és a tökéletes gyerek, az idilli családkép, amit ebből a tökéletes világból kapunk. Hiába szerepel a filmben a nem tökéletes gyerek is, a nem tökéletes szereplővel együtt mégis minden tökéletes.



Ebbe a tökéletes világba nyomták bele a pszichopata gyereket, aki rendesen kilóg a sorból. A fiú irritáló személyisége, a tapadós és negédes viselkedése már az elején ellenszenvessé válik. Szövegei, megnyilvánulásai hajmeresztőek.
A fiú viselkedését meg lehet magyarázni mindenféle pszichológiai epizódokkal, de a tényt nem lehet elsikálgatni lelkizős kimagyarázással.
Tipikus pszichopata gyerekről van szó, aki kitalál magának egy világot, rátapad egy családra, akit nem lehet levakarni, és céljai eléréséhez nem válogat az eszközökben. Gyilkolni is képes bármikor. A film azért beteges, és megdöbbentő, mert sajnos léteznek hasonló kaliberű gyerekek, mint a főszereplő. Sokszor nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet, pedig létezik.
A film jó, nem kell tekergetni, nem unalmas. Retro feeling.


A halál házhoz jön - kanadai horror 1994

Az ifjú Johnny McFarley minden hajnalban végigbiciklizik a külvároson és kikézbesíti az újságokat. Látszólag élvezi szürke mindennapjait, s környék lakói egyfajta megszokott "bútordarabként" kedvelik őt. Johnny életének fénypontja, a rajongva szeretett nagy Ő: Melissa. A lányért mindent vállalna, mindent megtenne, szinte eszét vesztve imádja őt. Melissa azonban visszautasítja közeledését, szerelmét. A szelíd fiúban elpattan valami. S ettől a perctől kezdve egyetlen cél élteti: birtokolni szerelmét. Nincs többé kegyelem senkinek. Ahol felbukkan, jéghideg rémület lesz az úr: a halál házhoz jön.