2019. március 10., vasárnap

Almás palacsinta

két kép a palacsintákról
Nem a töltelék almás, hanem a palacsinta tésztája. Az almás tésztát anyutól hoztam, kellemes zamatot ad a palacsintának, és a tésztáját meglágyítja. Négyesével esszük megállás nélkül.

Hozzávalók:

Nagyjából 25 db palacsinta készíthető ebből az adagból, persze mérettől függően.
  • 60 dkg finom búzaliszt
    tészta összetevők a tej nélkül
  • 13-14 dl tej (plusz 1 dl az esetleges további hígításhoz)
  • 1 csipet só
  • 3 csipet kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál étolaj
  • 1 alma reszelve
  • étolaj vagy sertészsír a sütéshez
  • porcukor a megszóráshoz
  • összetevők összekeverése
  • lekvár, kakaó, stb. a megtöltéshez

Elkészítés:
kikevert palacsinta tészta
tészta beleöntése a serpenyőbe
1. Az összetevőket a tej kivételével egy nagyobb tálba teszem.
2. A tejet kis adagokban öntögetem az összetevőkhöz, különben soha az életben nem keverem szét a csomókat.
3. Csomómentesre keverem az összetevőket.
4. Folyékony masszát kell kapjunk, ami nem túl híg, és nem túl sűrű. Ha ezeket az adagokat betartjuk, megfelelő masszát kapunk.
5. Kicsit (kb. negyed óra) pihentetem a masszát hűtőben.
palacsinta megfordítása
sül a palacsinta egyik oldala
6. Olajos vagy zsíros palacsintasütőben kisütöm a palacsintákat. Kevés zsiradék kell a palacsinta alá.

sül a palacsinta másik oldala

Ha a sütési idő alatt besűrűsödik a massza, 1 dl tejjel higíthatjuk de ne öntsük bele az egészet egyszerre.
7. Ízlés szerint kakaóval, lekvárral vagy ami szem-szájnak ingerével megtöltöm.
8. Porcukorral megszórom a tetejét.


Tipp: Ha a palacsinta odaragad, célszerű minden sütés előtt kicsit beolajozni a serpenyőt. a felesleges olajat kicsurgatni egy tálba. Én mindig így csinálom, így nem lesz száraz a tészta, és nem ragad le.