2019. május 24., péntek

Gulyásleves megspékelve

gulyásleves
Hagyományos gulyásleves jó sok mindennel megpakolva. :) Ezt a levest elrontani nem lehet.
Mindenféle variációja mennyei, igazi magyaros eledel.




rotyog a leves








Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
kockákra vágott hús
  • 80 dkg sertéscomb (de lehet bármilyen hús)
  • 1 kg krumpli
  • zöldségek (sárga-fehérrépa, zeller, karalábé, zellerzöld, petrezselyem)
  • 1 db nagyobb TV paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • fél zacskó apró levestészta
  • 5-10 dkg füstölt zsírszalonna
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • sertés zsír
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1-2 babérlevél)
  • bors
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
  • fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
  • fél tubus (kisebbik) gulyás krém
  • fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
  • 1 db erőleves kocka
  • 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
dinsztelődik a hagyma a kolbásszal és a szalonnával


Elkészítés:

1. A húst megmosom, kockákra vágom.
2. A zöldségeket megpucolom, és karikákra, kockákra vágom.
3. A krumplit megpucolom és kockákra vágom
4. Az összevágott szalonnát és kolbászt zsíron megpirítom.
pirul a kolbász és a szalonna
5. Ráteszem a hagymát, fokhagymát és üvegesre dinsztelem.
6. Rászórom a fűszereket, a leveskockát, és tovább dinsztelem a hagymával együtt.
7. Rárakom a kockákra vágott húsokat, és tovább pirítom.
belerakott fűszerekkel és a hússal együtt pirul tovább a hagyma
8. Apróra vágott paradicsomot és paprikát rakok rá, és addig pirítom a húst, míg kifehéredik, és a paradicsom kiengedi a levét.
9. Rárakom a krémeket, és az őrölt pirospaprikát.
10. Rászórom a zöldségeket, és a krumplit.
11. Felengedem vízzel. (mindenképpen lepje el)
12. Rakok bele sót, kristálycukrot. Beleteszem a zellerzöldet és a petrezselymet.

a fazékba rakott összetevők
13. Bugyogástól számítva másfél órát főzöm fedő alatt (kis rést hagyva), és utána teszem bele a levestésztát. Majd tovább főzöm, amíg a tészta meg nem fő. Minimum két órát főzöm a levest, de van amikor több ideig, ez az összetevőktől is függ.
14. A végén leszedem a felesleges zsírt, mert nem szeretjük a vastagon úszó zsírt a leves tetején.