2017. május 13., szombat

Ízletes almakompót

2 kép a kompótról
Délutáni desszert-csemege almakompót formájában. Édes-savanykás, pikáns íze feldobja a szürke, esős, hétvégi délutánt. Nem kell vele sokat bíbelődni, hamar kész van.
fő az almakompót




















Hozzávalók:
  • 1,5 kg alma (Jonathan, Jonagold, Idared)
  • 1 citrom héja és kifacsart leve
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 rúd fahéj
    alma felvágás 1. 
  • 1 db vaníliarúd félbevágva
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • fél teáskanál gyömbér
  • 1-2 db csillagánizs
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
    alma felvágás 2. 


Elkészítés:
alma felvágás 3. 

1. A megmosott almákat megpucolom, és a képeken látható módon cikkekre szeletelem.
fazékba pakolt almaszeletek
2. Kivágom a magház részét.
3. Fazékba teszem az almákat, és beleteszem a hozzávalókat az őrölt szegfűszeg és az őrölt fahéj kivételével.
4. Felöntöm vízzel.
a végén hozzáadott őrölt fűszerek
5. Addig főzöm az almát közepes lángon, amíg majdnem puha lesz.
a kész almakompót







6. Mielőtt kész az almakompót belerakom az őrölt szegfűszeget és az őrölt fahéjat, és még pár percig tovább főzöm.
7. Hagyom a levében kihűlni.
8. Hidegen tálalom.