2019. augusztus 23., péntek

Csákvári zöldbableves

zöldbableves
Azért csákvári, mert apuék kertjében termett a bab. Nem vagyok oda a zöldbabért, de ez annyira finom, hogy magam is elcsodálkoztam.
Rengeteg elkészítési módot olvastam, én így csinálom.


fő a leves














feldarabolt zöldségek


Hozzávalók:
  • zöldbab
  • zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, vöröshagyma, paradicsom, paprika, zeller zöld, petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, leveskocka, majoránna, őrölt fűszerkömény, bazsalikom, őrölt rozmaring, kevés
    megpucolt, szeletelt bab
    kristálycukor
  • liszt
  • őrölt pirospaprika
  • sertészsír
  • zöldségek dinsztelése
  • apró tészta


Elkészítés:

1. A bab végeit levágom, az oldalán a rostokat lehúzom, és feldarabolom. Megmosom.
fűszerek a zöldségeken
2. A zöldségeket megmosom, megpucolom, és tetszés szerintire darabolom.
3. Fazékban egy kevés zsiradékon a zöldségeket dinsztelem.
4. Később hozzáadom a leveskockát és a fűszereket, tovább dinsztelem. Sózom, és két csipet cukrot hozzáadok.
liszt és pirospaprika a zöldségeken
5. Megszórom egy kevés liszttel és pirospaprikával. Tovább dinsztelem.
6. Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje, és kb. fél órát fedő alatt közepes lángon kis rést hagyva főzöm.
7. Hozzáadom a babot és a tésztát, felöntöm vízzel, megsózom.
a megfőtt leves
8. Nagyjából még egy fél órát főzöm, persze a babtól és a tésztától függ, mikor lesz kész.
9. Végén a zsiradékot a tetejéről leszedem.