|
pulykaragu leves |
A ragulevesek csúcsa, ez a pulykaragu leves. A póréhagyma, a hús, a borsó édeskés íze mennyei ízeket varázsol a tényérba.
A cérnametélt meg dússá teszi az amúgy is tartalmas levest. Egyszóval, tökéletes.
|
fő a leves |
|
hús felkockázva |
|
zöldségek felvágva |
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
- 60-70 dkg pulykamell
- zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
|
hagymák felaprítva |
- 3-4 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 szál póréhagyma
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
- só
- bors
|
paradicsom, paprika felkockázva |
- 1 teáskanál kristálycukor
- sertés zsír
- 2 teáskanál liszt
- 200 gramm zöldborsó
- fél zacskó (250 grammos) cérnametélt
Elkészítés:
1. A karikákra vágott zöldségeket sertés zsíron megpuhítom.
|
zöldségek zsíron dínsztelése |
|
hagyma hozzáadása a zöldéghez |
2. Hozzá adom az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a felkarikázott póréhagymát, és tovább dinsztelem.
3. Rászórom a fűszereket, borsot, beleteszem a levesockát, és megpirítom a fűszereket.
4. Belerakom a kockákra vágott paprikát, paradicsomot meg a kockákra vágott húst, és fehéredésig kevergetem.
|
fűszerek a hagymás zöldségen |
5. Beleszórom a lisztet, és tovább kevergetem vigyázva, nehogy leégjen.
|
hús, paradicsom, paprika hozzáadása |
6. Felöntöm vízzel a fazekat, megsózom, beleteszem a cukrot, a petrezselymet, a zeller zöldet, és bugyogástól számítva másfél órán át kis lángon főzöm fedő alatt kis rést hagyva.
|
fazék felöntése vízzel |
7. Utána beleszórom a borsót, tovább főzöm még kb. negyed órát, utána belerakom a cérnametéltet, és puhára főzöm (még kb. negyed óra). Amikor megfőtt a borsó és a cérnametélt, akkor kész a leves.
8. A felesleges zsírt leszedem a tetejéről.