2 kép a hidegtálról |
Igaz, már locsolók nem jönnek, de ezt a hidegtálas, sonkás hagyományt mindenképp meg akarom tartani, és az elmaradhatatlan tojásfestést.
füstölt megfőtt sonka |
sonka a vízben fűszerekkel együtt |
Hozzávalók:
- füstölt sonka (nem főtt)
- 1 hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: babérlevél, majoránna, őrölt kömény, bazsalikom, őrölt rozmaring, kakukkfű, bors
Kaszinó tojás (alaprecept a neről Elkészítés itt!)
A besamelhez:
- 16 g vaj
- 20 g búzaliszt (BL55)
- 50 ml 2,8%-os tej
A töltelékhez:
- 2 evőkanál majonéz
- 1 csapott evőkanál mustár
- 2 csipet só
- 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
tojások a vízben főzésre várva |
Tormás sonkatekercs (alaprecept a neről Elkészítés itt! )
A besamelhez:
- 65 g vaj
- 200 ml 2,8%-os tej
- 80 g búzaliszt (BL55)
A töltelékhez:
megfőtt, félbevágott tojások |
- 200 g torma - reszelt, ecetes
- 150 g majonéz
- 1 teáskanál só
- 1 csipet fehérbors (őrölt)
- 10 szelet gépsonka
A díszítéshez:
Tojássaláta:
- 3 főt tojás
- 500 gr zsíros tejföl
- 1-2 lilahagyma
- 5 tojássárája
- étolaj (kizárólag Vénusz)
- mustár
- citrom
- cukor
- só
Elkészítés:
vaj olvasztása |
liszt elkeverése a vajjal |
2. A kaszinótojást elkészítem. A tojásokat megfőzöm, kihűtöm, és megpucolom.
tej hozzáadva a liszthez |
3. A tojások sárgáját kiszedem egy tálba. Belerakom az összetevőket (kristálycukrot is teszek bele), hozzáadom a mártás egy részét, és alaposan összekeverem.
összekevert tojás töltelék |
5. A sonkatekercset elkészítem. A tojás töltelékből elég sok marad, azt használom fel a sonkatekercshez, és hozzáadom az ecetes tormát. Alaposan elkeverem. A sonkára kiskanállal rakok egy adag tölteléket, és feltekerem. Tálra helyezem, díszítem, hűtőbe teszem.
sonka megtöltése |
6. A tojássalátát elkészítem. Egy nagyobb tálba (semmiképpen se legyen műanyag) beleteszem a fehérjétől elválasztott tojássárgákat.
olaj adagolása a tojássárgához |
Nem sűrűsödött, kicsapódott, stb.
elkevert olajos tojássárgája |
kész tojássaláta |
kész hidegtál |
10. A füstölt főtt sonkát szeletelve tormával, majonézzel, zöldekkel tálalom.