2018. augusztus 8., szerda

Tűkön ülve várom a harmadik évadot!

Nem igazán nézek sorozatokat, kivéve az alap kedvenceimet, amiket már kívülről ismerek.
Viszont, erről a sorozatról már olvastam itt-ott, és rettentő kíváncsivá tett. Elkezdtem nézni az első részt, és azon kaptam magam, hogy már a negyediknél tartok. Pillanatok alatt megnéztem az eső évadot, ami után rögtön rávetettem magam a másodikra.
Ez a sorozat a világ legjobb disztópikus drámája.



Nagyon ütős, érzelmileg megviseli a nézőt. Magával húz és nem tudsz kiszállni belőle. Mintha kötelező lenne nézned, pedig nem akarod, és mégis. Nem tudod elképzelni, hogy ilyen világ hogy létezhet egyáltalán. Beleéled magad a főszereplő életébe, és átérzed vele együtt a katasztrofális szenvedést, megaláztatást, erőszakot, borzalmat. Olyan mérhetetlen indulatokat hoz elő az emberből, amiket nehéz kordában tartani.

Nem mindenki tudja elviselni ezt a sorozatot, sokan az első rész után abbahagyták. A nézők 90 %-a nő. Nem véletlenül, hiszen ez a sorozat a nőkre van kiélezve, hogy az úgynevezett jobb világban milyen szerepet kapnak. Túl sok jóval nem kecsegtet a sorozat ezen a téren. Amikor azt hiszed, hogy némelyik nőnek jobb a helyzete, bebizonyosodik, hogy tévedtél.
Folyamatosan jönnek a váratlan meglepetések, amikre egyáltalán nem számítasz. Vannak visszaemlékezések, amikből megértheted, hogy miként is alakult ilyenné ez a világ. Tehát, ha az elején semmit sem értesz, ne ess kétségbe, megkapod a válaszokat később. Kitűnő színészi alakításokat kapunk cserébe, és nagyon jó rendezést.

18 éven aluliaknak semmiképpen sem ajánlom, sőt, 30 év alatt sem ajánlanám, mert nyomot hagy az ember lelkivilágában. Összetörsz, lesokkolódsz, bosszúvágy forrong benned, és sorolhatnám az érzelmi kitöréseket, amiket a sorozat vált ki belőled. Viszont, ha megérted, átéled, és azonosulsz vele, életed legjobb sorozatát fogod megnézni, ebben biztos lehetsz. Ajánlottam már másnak, és ő sem tudta abbahagyni, amíg meg nem nézte mindkét évadot.
Az első évad felvezeti ezt a rettenetes világot, a másodikban van némi feloldás, de egymás mellet fut a remény, és a rabság vonala is. A vége lezáratlan, és olyan fordulatot vesz, amilyenre nem számítasz.

Ezt a soroztot egyszerűen imádom! Alig várom a harmadik évadot, amit várhatóan 2019 áprilisában láthatunk.


A szolgálólány meséje - amerikai drámasorozat, 2017

A Margaret Atwood immár klasszikusnak számító regényén alapuló A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) a disztópikus, Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató Gileádban torz fundamentalizmus uralkodik, amely militarizált formában tűzi zászlajára a "visszatérést a hagyományos értékekhez". Offred (Elisabeth Moss), aki a Vezér háztartásában Szolgálólányként dolgozik, az egyik utolsó termékeny nő, így a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között - akik közül bárki Gileád kémje lehet -, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.


Első évad itt!


Második évad itt!