csirkepörkölt |
Ritkábban készítek csirkéből pörköltet, de ma bepótoltam a kimaradást. :) Egy egész csirke, plusz két comb, lábak, szív és zúza is került bele. Mit ne mondjak, tíz ujjasra sikeredett. :)
rotyog a pörkölt |
Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
feldarabolt csirke |
- egy egész bontott csirke, meg amit akarsz még bele
- sertészsír
- 10-20 dkg zsírszalonna (a bőre is szükséges)
- 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- tengeri só
- bors
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
- fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
- fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
- 1 db erőleves kocka
hagyma hozzáadása a szalonnához - 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
- orsótészta
- olaj
szalonna pirítása |
Elkészítés:
fűszerek a szalonnás hagymában |
2. A felkockázott szalonnát és a bőrét is egy kevés zsírban megpirítom, hogy üveges legyen.
3. Hozzáteszem a hagymát, fokhagymát, és a szalonnával együtt dinsztelem tovább.
4. Rászórom a fűszereket, a leveskockát, a borsot, a cukrot és a fűszerekkel együtt tovább pirítom így a fűszerek íze jobban érvényesül.
paradicsom, paprika hozzáadása |
6. Rányomom a krémeket (fokhagyma, Piros Arany, pörköltszaft), így kevergetem még pár percig.
7. Hozzáteszem a 6-8 teáskanál őrölt pirospaprikát. Egyelőre nem sózom, mert a krémek alapból sósak.
8. Beleteszem a húsokat, és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
húshoz adott víz |
10. Míg készül a pörkölt, kifőzöm a tésztát.
11. Vízbe kevés olajat és sót teszek. Forrásban lévő vízhez adom a tésztát. Kóstolással nézem a puhaságát. (Mi nem szeretjük a félig főtt tésztát.)
kifőzött tészta |
13. A pörköltet savanyúsággal tálalom.