2017. február 18., szombat

Csirkepörkölt tésztával

csirkepörkölt

Ritkábban készítek csirkéből pörköltet, de ma bepótoltam a kimaradást. :) Egy egész csirke, plusz két comb, lábak, szív és zúza is került bele. Mit ne mondjak, tíz ujjasra sikeredett. :)







rotyog a pörkölt












Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
feldarabolt csirke

  • egy egész bontott csirke, meg amit akarsz még bele
  • sertészsír
  • 10-20 dkg zsírszalonna (a bőre is szükséges)
  • 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • szalonna pirítása
  • tengeri só
  • bors
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
  • fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
  • fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
  • 1 db erőleves kocka
    hagyma hozzáadása a szalonnához
  • 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
  • orsótészta
  • olaj


Elkészítés:

fűszerek a szalonnás hagymában
1. A csirkét előkészítem. Feldarabolom, megmosom.
2. A felkockázott szalonnát és a bőrét is egy kevés zsírban megpirítom, hogy üveges legyen.
3. Hozzáteszem a hagymát, fokhagymát, és a szalonnával együtt dinsztelem tovább.
4. Rászórom a fűszereket, a leveskockát, a borsot, a cukrot és a fűszerekkel együtt tovább pirítom így a fűszerek íze jobban érvényesül.
paradicsom, paprika hozzáadása
5. Beleteszem a felkockázott paradicsomot és paprikát. Tovább kevergetem.
6. Rányomom a krémeket (fokhagyma, Piros Arany, pörköltszaft), így kevergetem még pár percig.
7. Hozzáteszem a 6-8 teáskanál őrölt pirospaprikát. Egyelőre nem sózom, mert a krémek alapból sósak.
8. Beleteszem a húsokat, és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
húshoz adott víz
9. Forrástól számítva másfél órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva), óvatosan kevergetve, mert a már félig főtt csirke hamar szétesik. Menet közben sózom meg óvatosan.
10. Míg készül a pörkölt, kifőzöm a tésztát.
11. Vízbe kevés olajat és sót teszek. Forrásban lévő vízhez adom a tésztát. Kóstolással nézem a puhaságát. (Mi nem szeretjük a félig főtt tésztát.)
kifőzött tészta
12. Leszűröm a tésztát, és a szűrőben hideg víz alatt átmosom, hogy ne ragadjon.
13. A pörköltet savanyúsággal tálalom.