2017. február 19., vasárnap

Vaníliakrémes habos csokis kocka

habos csokis kockák

Ezt a fincsi sütit évekkel ezelőtt készítettem, és ma újra elővettem a receptet. Nem is tudom miért vártam vele eddig. Kicsit időigényes, de nem nehéz elkészíteni. Két receptből gyúrtam össze picit megvariálva. Igazi csemege a sütemények között.
elvágott sütemény
A szeleteléssel akadnak problémáim, de hát senki sem tökéletes. :)



















Hozzávalók:
pudingpor,tojássárgája,porcukor,tej

Tésztához:
5 db tojássárgája
15 dkg Rama
2,5 dl tej
20 dkg búza finomliszt
1 csomag sütőpor
20 dkg porcukor
készre főtt puding
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
15 dkg Rama
pudingos krém összekeverve

Habhoz:
5 db tojásfehérje
2 csipet só
15 dkg porcukor

Csokoládémázhoz:
2 tábla keserű tortabevonó
1/2 dl víz

Elkészítés:
tésztához: tojássárgája és porcukor

1. A pudingot a 3 tojássárgájával és a cukor felével robotgéppel habosra keverem.
2. Kevés hideg tejjel csomómentesre keverem.
tésztához: kakaópor, liszt, sütőpor
3. A többi tejet melegíteni kezdem, majd a pudingos keverékhez hozzáadom.
4. Addig kevergetem kis lángon, amíg besűrűsödik.
tészta: tojássárgája,porcukor,Rama,
5. Hagyom kihűlni.
6. A porcukor másik felét a margarinnal habosra keverem, és ha kihűlt a puding, hozzákeverem.

7. A tojások sárgáját a porcukorral robotgéppel habosra keverem.
8. A puha, szobahőmérsékletű Ramát beleteszem és tovább keverem.
tepsiben a tészta
minden összetevő a tésztában
9. A kakaót a liszttel és a sütőporral összeforgatom, majd az előzőekhez adom a tejjel együtt.
10. Addig keverem a robotgéppel, amíg a massza csomómentes nem lesz.
11. A masszát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítom.
12. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (160-180 fok) 16-18 percig sütöm tűpróbáig. Ha nincs
tűpróba fogvájóval
krémmel megkent piskóta

hústű, használj fogvájót. Beleszúrom a piskóta közepébe, és ha látok rajta tészta maradékot, akkor még sütni kell a piskótát. Ha a fogvájón nem marad tészta, akkor teljesen megsült.  Majd hűlni hagyom a tésztát. A sütőpapírt a kissé kihűlt piskótáról el kell távolítani (fordíts meg a tésztát, és úgy szedd le róla). Ha melegen teszed, ragad, és szétmorzsolja a tésztát.

13. A kihűlt tésztára rákenem a krémet. Célszerű felfordítani, és az aljára kenni a krémet. (Jobban tapad.)
lábasok a vízgőzhöz

tojáshab felverése
14. A tojásfehérjét gőz fölött kemény habbá verem.
15. Ezt úgy teszem, hogy veszek egy nagyobb lábast, forralok benne vizet, de csak kb. a feléig legyen benne a víz.
16. Előveszek egy kisebb lábast, ami pont ráilleszkedik a másikra, de ne érjen a víz az aljához. De még nem teszem rá, csak odamérem.
porcukros hab felverése vízgőzön
hab rákenése a krémes piskótára
17. Ebbe a lábasba teszem a tojásfehérjéket, teszek bele 2 csipet sót, és robotgéppel kemény habbá verem.
18. Ezután a porcukrot kisebb adagokban hozzáadom és tovább keverem. Csak ezek után teszem rá a másik lábasra a vízgőz fölé.
feldarabolt tortabevonó
19. Alaposan kevergetem úgy 4-5 percig. Amikor kemény habbá keveredett, akkor kész a tojáshab.
20. Rögtön rákenem a kihűlt, krémes piskóta tésztára.

vízgőzön felolvasztott tortabevonó
21. Elkészítem a csokoládé mázat. Feldarabolom a tortabevonót, és szintén vízgőz fölött (ahogy az előbb leírtam) felolvasztom. Hogy ne legyen nagyon sűrű, kb 1/2 dl vizet öntök hozzá. Addig kevergetem, amíg teljesen felolvad.
habra csorgatott csokoládémáz
22. Fakanállal, vagy keverő lapáttal rácsorgatom a kihűlt, habbal megkent piskótára.
23. Forró vizes késsel szeletelem a süteményt.