|
fasirt krumplival és tartár mártás |
A fasirtot a lányom is szereti, ezért viszonylag sűrűn készítem. A köret mindenképp krumpli szokott lenni hozzá bármilyen formában. Jelen esetben főtt krumpli petrezselyemmel, de mivel a lányom nincs oda a petrezselyemért, csak keveset raktam bele. A fasírtot nem tudjuk elképzelni a tartár kombónk nélkül. Jól is lakunk vele rendesen. :)
|
sülnek a fasírtgolyók |
Hozzávalók: (15-20 db golyó mérettől függően)
|
petrezselymes krumpli |
- 1 kg darált hús (sertéscomb vagy lapocka vagy amit akartok :) )
- 2 db tojás
- 8-10 szelet másnapos kenyér ( csak a belsejét használom)
- zsemlemorzsa
- fokhagyma krém
- vöröshagyma krém
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt feketebors
- 1 teáskanál tengeri só ( a hagymakrémek alapból sósak)
- egy kevés őrült fűszerkömény
- egy kevés majoránna
- egy kevés őrölt rozmaring
|
apróra vágott lilahagyma, alma, füstölt sajt |
Krumpli körethez:
- 2-3 kg krumpli
- 1 db erőleves kocka
- só, kevés cukor
- olívaolaj (vagy étolaj)
Tartárhoz:
- 500 gr zsíros tejföl
- 5-6 tojás sárgája
- étolaj (kizárólag Vénusz)
- mustár
- citrom
- cukor
- só
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 nagyobb alma (ne legyen túl savanyú)
- 15 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
1. A kockákra vágott krumplit sós, leveskockás vízbe beleteszem. Amikor megfőtt leöntöm róla a vízet. Az apróra szeletelt petrezselymet rászórom, és meglocsolom olajjal. Finoman összekeverem úgy, hogy egy kicsit összetörjön a krumpli. Így selymesebb lesz az íze.
|
olaj adagolása a tojáshoz |
|
tojás sárgája színe és állaga |
2. Egy nagyobb tálba (semmiképpen se legyen műanyag) beleteszem a fehérjétől elválasztott tojás sárgákat.
|
olajos tojás színe és állaga |
3. Kevés olajat adagolva kikeverem. Mindig csak kevés olajat öntsünk hozzá, és úgy kevergessük lehetőség szerint habverővel. Annyi olajat tegyünk hozzá adagonként, hogy a tojás kissé kifehéredjen, és sűrű masszát kapjunk belőle. Kizárólag Vénusz olajat használok, mert a többivel nem lett jó a tojás. Nem sűrűsödött, kicsapódott, stb.
|
tojáshoz adott tejföl,mustár,citrom só,cukor |
4. Beleteszem a tejfölt, a mustárt, pár csepp citrom levét (ne legyen citromlé), sót és cukrot. A sóval óvatosan bánjunk, mert könnyen el tudjuk sózni. Mi az édeskésebb verziót szeretjük, de van aki a sósabbat. Ízlés szerint adagoljuk hozzá a sót és a cukrot. Túlsózás esetén tejföllel kompenzálhatjuk. Ezért éremes mindig egy kis tejfölt hagyni az elején.
5. Amikor elérem a kívánt ízvilágot, belerakom az apró kockákra vágott lilahagymát, almát és a füstölt sajtot. Célszerű a hagymából a legtöbbet, az almából egy kicsit kevesebbet, és a sajtból a legkevesebbet. Ezt kipróbáltuk, és így a legjobb. A sok sajt elrontja az egészet. Letakarva a hűtőbe teszem, hogy kellőképp lehűljön a tálalásig.
|
a kész tartár kombó |
6. Beáztatom langyos vízbe a kenyér belsejét. Amikor megszívta magát a tenyeremmel kinyomom belőle a vizet.
7. A darált húst egy nagyobb tálba teszem. Belerakom a tojásokat, a kinyomkodott kenyeret, a pirospaprikát, a borst, a köményt, a majoránnát, a rozmaringot, a sót, egy kevés fokhagyma krémet és a vöröshagyma krémet. Ezeket jól összedolgozom.
|
fasírt összetevők |
|
összedolgozott fasírt összetevők |
8. Egy tálba beleöntöm a zsemlemorzsát. Tetszés szerinti nagyságú gombócokat formázok a kezemmel, amit megforgatok a zsemlemorzsában.
9. Bő olajban kisütöm a gombócokat. Papírtörlős tálba kiszedem őket, hogy a papír felszívja az olajat.
10. Krumplival és tartárral tálalom.
|
kisütésre várakozó húsgolyók |