2017. január 14., szombat

Fasírtgolyók petrezselymes burival és tartár kombóval

fasirt krumplival és tartár mártás
A fasirtot a lányom is szereti, ezért viszonylag sűrűn készítem. A köret mindenképp krumpli szokott lenni hozzá bármilyen formában. Jelen esetben főtt krumpli petrezselyemmel, de mivel a lányom nincs oda a petrezselyemért, csak keveset raktam bele. A fasírtot nem tudjuk elképzelni a tartár kombónk nélkül. Jól is lakunk vele rendesen. :)
sülnek a fasírtgolyók




















Hozzávalók: (15-20 db golyó mérettől függően)

petrezselymes krumpli
  • 1 kg darált hús (sertéscomb vagy lapocka vagy amit akartok :) )
  • 2 db tojás
  • 8-10 szelet másnapos kenyér ( csak a belsejét használom)
  • zsemlemorzsa
  • fokhagyma krém
  • vöröshagyma krém
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • 1 teáskanál tengeri só ( a hagymakrémek alapból sósak)
  • egy kevés őrült fűszerkömény
  • egy kevés majoránna
  • egy kevés őrölt rozmaring
    apróra vágott lilahagyma, alma, füstölt sajt
Krumpli körethez:
  • 2-3 kg krumpli
  • 1 db erőleves kocka
  • só, kevés cukor
  • olívaolaj (vagy étolaj)
Tartárhoz:
  • 500 gr zsíros tejföl
  • 5-6 tojás sárgája
  • étolaj (kizárólag Vénusz)
  • mustár
  • citrom
  • cukor
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 nagyobb alma (ne legyen túl savanyú)
  • 15 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
1. A kockákra vágott krumplit sós, leveskockás vízbe beleteszem. Amikor megfőtt leöntöm róla a vízet. Az apróra szeletelt petrezselymet rászórom, és meglocsolom olajjal. Finoman összekeverem úgy, hogy egy kicsit összetörjön a krumpli. Így selymesebb lesz az íze.
olaj adagolása a tojáshoz
tojás sárgája színe és állaga
2. Egy nagyobb tálba (semmiképpen se legyen műanyag) beleteszem a fehérjétől elválasztott tojás sárgákat.
olajos tojás színe és állaga
3. Kevés olajat adagolva kikeverem. Mindig csak kevés olajat öntsünk hozzá, és úgy kevergessük lehetőség szerint habverővel. Annyi olajat tegyünk hozzá adagonként, hogy a tojás kissé kifehéredjen, és sűrű masszát kapjunk belőle. Kizárólag Vénusz olajat használok, mert a többivel nem lett jó a tojás. Nem sűrűsödött, kicsapódott, stb.
 tojáshoz adott tejföl,mustár,citrom só,cukor
4. Beleteszem a tejfölt, a mustárt, pár csepp citrom levét (ne legyen citromlé), sót és cukrot. A sóval óvatosan bánjunk, mert könnyen el tudjuk sózni. Mi az édeskésebb verziót szeretjük, de van aki a sósabbat. Ízlés szerint adagoljuk hozzá a sót és a cukrot. Túlsózás esetén tejföllel kompenzálhatjuk. Ezért éremes mindig egy kis tejfölt hagyni az elején.
5. Amikor elérem a kívánt ízvilágot, belerakom az apró kockákra vágott lilahagymát, almát és a füstölt sajtot. Célszerű a hagymából a legtöbbet, az almából egy kicsit kevesebbet, és a sajtból a legkevesebbet. Ezt kipróbáltuk, és így a legjobb. A sok sajt elrontja az egészet. Letakarva a hűtőbe teszem, hogy kellőképp lehűljön a tálalásig.
a kész tartár kombó
6. Beáztatom langyos vízbe a kenyér belsejét. Amikor megszívta magát a tenyeremmel kinyomom belőle a vizet.
7. A darált húst egy nagyobb tálba teszem. Belerakom a tojásokat, a kinyomkodott kenyeret, a pirospaprikát, a borst, a köményt, a majoránnát, a rozmaringot, a sót, egy kevés fokhagyma krémet és a vöröshagyma krémet. Ezeket jól összedolgozom.
fasírt összetevők
összedolgozott fasírt összetevők
8. Egy tálba beleöntöm a zsemlemorzsát. Tetszés szerinti nagyságú gombócokat formázok a kezemmel, amit megforgatok a zsemlemorzsában.
9. Bő olajban kisütöm a gombócokat. Papírtörlős tálba kiszedem őket, hogy a papír felszívja az olajat.
10. Krumplival és tartárral tálalom.

kisütésre várakozó húsgolyók