2017. november 5., vasárnap

Mennyei fánk fahéjas porcukorral és anyu lekvárjával

2 kép a fánkokról
Létezik olyan ember, aki nem szereti a fánkot? Mi imádjuk. Egyszerű elkészíteni, könnyed a tésztája, isteni az íze. Ezt a receptet úgy gyúrtam össze innen-onnan. Ez lett a tökéletes recept, többszöri kísérletezés eredménye, és azóta csak így készítem, mert nem lehet elrontani. Ha az adagokat pontosan betartjuk, rossz nem készülhet belőle. A lényeg a lágy tészta. Láttam már olyat, hogy sok liszt lett hozzárakva a végén, aminek az eredménye sűrű, nehézkes tészta lett. A lágy tészta a jó, és csak egy kevés liszttel gyúrjuk össze a nyújtás előtt. Ha ezeket a praktikákat, adagokat betartjuk, megsütjük a tökéletes fánkot.
sülnek a fánkocskák :)
megsült pihe-puha fánk


Hozzávalók:
  • 4 dl tej
    élesztő, cukor, tej
  • 1 csomag élesztő (2 dl tejben és 2 teáskanál cukorban felfuttatva)
  • 15 dkg Rama (egy Rama kockának nagyjából a fele, pár dkg eltérés nem probléma)
  • 4 tojás sárgája
  • 2 csipet só
  • felfutott élesztő
  • 1 kg  liszt (plusz liszt a nyújtáshoz)
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • olaj a sütéshez

összetevők élesztő nélkül

A tálaláshoz fahéas porcukor, lekvár.

összetevők élesztővel
Elkészítés:

1. Az élesztőt beleteszem egy mély tányérba.
2. Összetöröm, hozzáteszem a két teáskanál kristálycukrot, egy evés tejet, és elnyomkodom.
3. Hozzáadom a többi tejet (összesen 2 dl) , és mikrohullámú sütőben langyosra melegítem. Kiveszem és hagyom állni.
tészta dagasztása (apa)
4. A hozzávalókat beleteszem egy nagy tálba, a Rámát felolvasztom, és azt is beleteszem. A felfutott élesztőt is hozzáadom.
dagasztott tészta állaga
5. Kézzel eldolgozom az összetevőket, és 20 percig dagasztom. Nálunk apa dagaszt a családban. :)
6. 1 órát pihentetem letakarva. Legalább a duplájára kell dagadnia a tésztának.
7. Átgyúrom a tésztát.
pihentetett,  duplájára duzzadt tészta
8. Lisztezett nyújtólapra teszem és átgyúrom a lisztben.
a pihentetett tészta állaga
9. Ketté szedem a tésztát, ismét teszek alá lisztet, és kinyújtom kb. 1-2 ujjnyi vastagra.
10. Kiszaggatom a korongokat egy nagyobb szájú pohárral.
tészta átgyúrása liszttel
11. Lábasban, serpenyőben olajat hevítek. Amíg az olaj melegszik, a korongok
újra pihennek.
12. Mielőtt belerakom az olajba, a tetejét az ujjammal benyomkodom, készítek egy krátert, és a benyomott részével lefelé teszem bele az olajba.
tészta nyújtása
13. Magas hőfokon sütöm, különben felszívja az olajat, de arra is ügyelni kell, hogy a tészta átsüljön.
14. Papírtörlővel kibélelt tálba kiszedem a megsült fánkokat.
15. Érdemes kihűteni, mert a lágy tészta összeragad, ha forrón esszük. Fahéjas porcukorral és lekvárral tálalom.
tészta kiszaggatása: Sára és anya :)
sütésre várakozó fánkok

fánk korong benyomkodása

aranybarnára sült fánkok