 |
töltött csirkecomb és görög saláta (2 kép) |
Fejedelmi lakoma a hétvégére. A töltelék hihetetlenül megdobja a csirkecomb ízét. Az alatta sült krumpli magába szívja a fenséges aromákat. A serpenyőbe párolt zöldség friss ízzel dobja fel a köretet. A görög saláta tavaszias ízvilága megkoronázza a fejedelmi lakomát.
 |
tepsiben megsült combok |
Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm)
- 4-6 csirkecomb
- fűszerek (kétféle fűszerkeverék, de ne legyen fűszersó)
- só
- olívaolaj (vagy étolaj)
 |
zöldségek párolása, pirítása |
- sertészsír
- 8-10 vörös hagyma
- 8- 10 fokhagyma gerezd
- pár db paradicsom (mérettől függ)
- 1-2 TV paprika
- fél citrom leve
- 2-3 kg krumpli
 |
bepácolt combok |
Töltelékhez:
- kb 4 szelet szikkadt kenyér héj nélkül
- 1 db tojás
- 1 pástétom
- petrezselyem összeaprítva
- pár db gomba megpucolva és apróra vágva
- só
- őrölt fűszerkömény
- bors
- majoránna
 |
apróra vágott gomba |
- őrölt rozmaring
Körethez:
- fagyasztott zöldség
- olaj/olívaolaj
- só
- bors
- kristálycukor
- bazsalikom
 |
töltelék összetevők |
- 1 evőkanál vaj
Salátához: (ízlés szerinti arányokban az összetevők)
- 1-2 db kígyóuborka
- 2-4 db lilahagyma
- 2-4 db paradicsom
- fél üveg paprikával töltött olívabogyó
- 10-15 dkg feta sajt
- olívaolaj
 |
összekevert töltelék massza |
- 1-2 evőkanál almaecet
- 1-2 evőkanál (ízlés szerint) morzsolt bazsalikom
- ha van 4-5 friss levél bazsalikom, de helyette jó petrezselyem is (szár nélkül)
Elkészítés:
 |
zsírral megpakolt tepsi |
1. Előző este bepácolom a csirkecombokat. Először besózóm (nem sajnálom a sót a húsról).
2. Meglocsolom olajjal, rászóróm az összekevert fűszereket, összedolgozom, és letakarva beteszem a hűtőbe egy éjszakára.
 |
zsírra pakolt felkarikázott krumpli |
3. Elkészítem a tölteléket. A kenyeret langyos vízbe beáztatom. Az összetevőket belerakom egy tálba, és utána a kézzel alaposan kinyomkodott kenyeret. Jól összedolgozom a masszát.
 |
megtöltött combok krumpliágyon |
4. Másnap a zsírral megpakolt tepsibe beleteszem a felkarikázott krumplit. Nem sózom meg, mert a hús elegendő sót ereszt. (A tepsimbe egy egész doboz zsírt rakok.)
 |
húsok, hagyma, paprika, paradicsom |
5. Rápakolom a húsokat. A töltelékkel megtöltöm a combokat. A comb bőre alá nyomkodom a tölteléket. A bőrt kissé fel kell húzni, hogy elváljon a hústól. A maradék páclét rálocsolom a húsokra.
6. A hagymát, fokhagymát megpucolom. A hagymát félbe vágva a húsok közé teszem a fokhagymával együtt.
7. A paprikát csíkokra vágom, a paradicsomot félbe vágom, és ezeket is a húsok közé rakom.
8. A húsokra a fél citrom levét rácsorgatom.
 |
fóliával letakart tepsi |
 |
paradicsom,hagyma,uborka,petrezselyem |
9. Felöntöm egy kevés vízzel (a tepsimhez kb 2 dl vizet teszek, de óvatosan és nem a húsokra locsolva, mert lemosódik róla a fűszer), fóliával letakarva beteszem az előmelegített sütőbe, és kb. 200 fokon 1 órát párolom. Az idő elteltével leveszem a fóliát, meglocsolom a zsírjával és még kb. 20-30 percet sütöm pirulásig.
10. Elkészítem a salátát. A uborkát, a lilahagymát megpucolom és összevágom. A paradicsomot is összevágom.
 |
olaj, ecet, olívabogyó, feta sajt |
11. Egy tálba beleteszem, és hozzá rakom az olívabogyót, az összedarabolt feta sajtot, a lecsipkedett petrezselyem leveleket.
 |
kész saláta |
12. Rászórom a bazsalikomot, meglocsolom olívaolajjal, és belerakom az almaecetet. Alaposan összekeverem.
13. Elkészítem a köretet. Egy serpenyőbe kevés olajat hevítek. Belerakom a fagyasztott zöldséget, a sót, borsot, egy kevés cukrot, és a bazsalikomot. Elkeverem, és fedő alatt közepes lángon 8-10 percig párolom.
 |
megsült combok |
14. Utána beleteszem a vajat, elkeverem, és még kb. 5 percig fedő nélkül pirítom.
15. A kész combokat a körettel és salátával tálalom.
 |
görög saláta |