2017. április 1., szombat

Gombás töltött csirkecomb krumpliágyon, párolt zöldségekkel és görög salátával

töltött csirkecomb és görög saláta (2 kép)
Fejedelmi lakoma a hétvégére. A töltelék hihetetlenül megdobja a csirkecomb ízét. Az alatta sült krumpli magába szívja a fenséges aromákat. A serpenyőbe párolt zöldség friss ízzel dobja fel a köretet. A görög saláta tavaszias ízvilága megkoronázza a fejedelmi lakomát.
tepsiben megsült combok














Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm)

  • 4-6 csirkecomb 
  • fűszerek (kétféle fűszerkeverék, de ne legyen fűszersó)
  • olívaolaj (vagy étolaj)
    zöldségek párolása, pirítása
  • sertészsír
  • 8-10 vörös hagyma
  • 8- 10 fokhagyma gerezd
  • pár db paradicsom (mérettől függ)
  • 1-2 TV paprika
  • fél citrom leve
  • 2-3 kg krumpli
bepácolt combok

Töltelékhez:

  • kb  4 szelet szikkadt kenyér héj nélkül
  • 1 db tojás
  • 1 pástétom
  • petrezselyem összeaprítva
  • pár db gomba megpucolva és apróra vágva
  • őrölt fűszerkömény
  • bors
  • majoránna
  • apróra vágott gomba
  • őrölt rozmaring

Körethez:

  • fagyasztott zöldség
  • olaj/olívaolaj
  • bors
  • kristálycukor
  • bazsalikom
  • töltelék összetevők
  • 1 evőkanál vaj

Salátához: (ízlés szerinti arányokban az összetevők)

  • 1-2 db kígyóuborka
  • 2-4 db lilahagyma 
  • 2-4 db paradicsom 
  • fél üveg paprikával töltött olívabogyó
  • 10-15 dkg feta sajt
  • olívaolaj
    összekevert töltelék massza
  • 1-2 evőkanál almaecet
  • 1-2 evőkanál (ízlés szerint) morzsolt bazsalikom
  • ha van 4-5 friss levél bazsalikom, de helyette jó  petrezselyem is (szár nélkül)


Elkészítés:

zsírral megpakolt tepsi
1. Előző este bepácolom a csirkecombokat. Először besózóm (nem sajnálom a sót a húsról).
2. Meglocsolom olajjal, rászóróm az összekevert fűszereket, összedolgozom, és letakarva beteszem a hűtőbe egy éjszakára.

zsírra pakolt felkarikázott krumpli
3. Elkészítem a tölteléket. A kenyeret langyos vízbe beáztatom. Az összetevőket belerakom egy tálba, és utána a kézzel alaposan kinyomkodott kenyeret. Jól összedolgozom a masszát.
megtöltött combok krumpliágyon

4. Másnap a zsírral megpakolt tepsibe beleteszem a felkarikázott krumplit. Nem sózom meg, mert a hús elegendő sót ereszt.  (A tepsimbe egy egész doboz zsírt rakok.)
húsok, hagyma, paprika, paradicsom
5. Rápakolom a húsokat. A töltelékkel megtöltöm a combokat. A comb bőre alá nyomkodom a tölteléket. A bőrt kissé fel kell húzni, hogy elváljon a hústól. A maradék páclét rálocsolom a húsokra.
6. A hagymát, fokhagymát megpucolom. A hagymát félbe vágva a húsok közé teszem a fokhagymával együtt.
7. A paprikát csíkokra vágom, a paradicsomot félbe vágom, és ezeket is a húsok közé rakom.
8. A húsokra a fél citrom levét rácsorgatom.
fóliával letakart tepsi
paradicsom,hagyma,uborka,petrezselyem
9. Felöntöm egy kevés vízzel (a tepsimhez kb 2 dl vizet teszek, de óvatosan és nem a húsokra locsolva, mert lemosódik róla a fűszer), fóliával letakarva beteszem az előmelegített sütőbe, és kb. 200 fokon 1 órát párolom. Az idő elteltével leveszem a fóliát, meglocsolom a zsírjával és még kb. 20-30 percet sütöm pirulásig.

10. Elkészítem a salátát. A uborkát, a lilahagymát megpucolom és összevágom. A paradicsomot is összevágom.
olaj, ecet, olívabogyó, feta sajt
11. Egy tálba beleteszem, és hozzá rakom az olívabogyót, az összedarabolt feta sajtot, a lecsipkedett petrezselyem leveleket.
kész saláta
12. Rászórom a bazsalikomot, meglocsolom olívaolajjal, és belerakom az almaecetet. Alaposan összekeverem.

13. Elkészítem a köretet. Egy serpenyőbe kevés olajat hevítek. Belerakom a fagyasztott zöldséget, a sót, borsot, egy kevés cukrot, és a bazsalikomot. Elkeverem, és fedő alatt közepes lángon 8-10 percig párolom.
megsült combok
14. Utána beleteszem a vajat, elkeverem, és még kb. 5 percig fedő nélkül pirítom.

15. A kész combokat a körettel és salátával tálalom.
görög saláta