2018. július 2., hétfő

Az őrület határán

A hozzászólások alapján vágtam bele a filmbe, mert ennyire megosztó véleményeket régen olvastam. Ki akartam deríteni kinek is van igaza. 
A történet egy olyan nőről szól, aki terhes lesz, és miután megszületik gyermeke, nem bír az anyasággal. Vagy mégis? Mi van, ha mégsem vele van a baj? Mi van, ha okkult erők irányítják?




A film ezeket a kételyeket erősíti hol így, hol úgy. Furcsa emberek, viselkedések, történések. Végig azon gondolkodsz, hogy az anya vagy megőrült, vagy nem. 
A szokásos senki sem hisz a nőnek életérzés üti fel a fejét, amit te is átélsz, mert mi van akkor, ha neked sem hisz senki. A férj csak csitít, simogat, a nő közben meg szép lassan összeomlik. 
A fura dada figura is bejön a képbe, aki már csak szimplán a jelenlétével felzaklatott idegállapotba sodorja az anyát. Minden idegesítő, már-már irritáló, az anyával együtt mi is az őrület határán tobzódunk. 
Az okkult szálak időnként előjönnek, felvezetik a lehetőséget arra, hogy lesz magyarázat a dolgokra, aztán egy pillanat alatt elvágódnak, és ismét a kétkedés gödrébe pancsikolunk.

Jól meg van ez csinálva kérem szépen. Ez egy jó rendezés, és nem egy pancser munka. Minden perce élvezetes, nem véletlenül tart kételyek között a történet. Ez a célja, hogy őrlődj, hogy ne tudd mi lesz, hogy lásd meg, a történetben lévő anya akár lehetnél te is.

A történetnek van mondanivalója. Az egymásra figyelés, nem csak az egymás mellett élés majomszeretettel prosítva. A film vége totál letaglózott, pillanatok alatt padlóra kerültem. 
Mindenképp nézd meg, és gondolkodj el rajta.


Elsőszülött - amerikai thriller, 2007

Laura (Elisabeth Shue) és szerető férje, Steven (Steven Mackintosh) tökéletes boldogságához már csak egy dolog hiányzik: a gyerek. Mikor az asszony végre várandós lesz, új, világtól elzárt otthonukban hamarosan magányosnak és elszigeteltnek érzi magát. A szülés után rádöbben, hogy az anyaság nagyobb kihívás, mint képzelte és lassan elhatalmasodik rajta a kétségbeesés: egyre kevésbé uralja anyai ösztöneit és a babára leselkedő veszélyekről már nem is tudja eldönteni, valódiak, vagy csak zavart elméjében léteznek. A gyanús jelek pedig egyre sokasodnak: egerek árasztják el a pincét, a falból titokzatos napló kerül elő, majd megjelenik egy rejtélyes új dajka.