2018. március 27., kedd

A benzint szagolgató nő

Tereza egy középkorú, átlagos külsejű nő, aki úgy éli a hétköznapjait, mint mások.
De, mégis különbözik valamiben a többiektől. Van egy furcsa szokása, benzingőzt szagolgat.

Ezt a rossz szokását már 30 éve gyakorolja. Minden helyiségben van egy palack, amiben benzint tart, és azt szagolgatja egész nap. 10 percenként beleszippant a gőzbe, amitől jól érzi magát. Még a táskájába is berak egy flakonnal, hogy útközben is hódolhasson szenvedélyének.

Arra panaszkodik, hogy jelentősen romlott a rövidtávú memóriája. Elhatározza, hogy elmegy az orvoshoz. A  lánya aggódik érte, mert fél, hogy anyja belehal a függőségébe.
Az orvos alaposan megvizsgálja, az idegkárosodásokat is felméri. Nagy szerencséje van Terezának, mert az idegek jó állapotban vannak. Az orvos felvilágosítja arról, milyen következményei lesznek, ha tovább folytatja a benzingőz szagolgatását. Minden egyes szippantással pusztítja a sejteket, szó szerint elégeti azokat. Állandó életveszélyben van, minden szippantással egyre közelebb kerül a halálhoz.

Tereza nagy elhatározásra jut, és úgy dönt, leszokik a benzingőz szagolgatásáról. Tudja, hogy ez nehéz menet lesz, de belevág. A napi 10 percenként való szippantást lecsökkentette napi 2 óránkéntira.

Vajon sikerül a nőnek teljesen lemondania a benzingőzről? Képes a szervezete a káros anyagtól megszabadulni? Ebben ez esetben nem csak lelki függőségről van szó, hanem testiről is, ami nem csak akarat kérdése.