2018. május 12., szombat

Rakott krumpli a családi kedvenc

rakott krumpli
A rakott krumpli egy olyan étel, amit a családban mindenki szeret, így nem kell több fogást készítenem. Mivel két napra főzök, két jénai tálat töltöttem meg vele. Gazdaságos, és ínycsiklandó családi ebéd.

Hozzávalók: (táltól és mennyiségtől függ)
  • 1-2 kg krumpli
  • 4-6 tojás
  • 1 szál puhább kolbász
  • sertés zsír
  • Vegeta
  • 4-6 dl zsíros tejföl
    megfőtt és megpucolt tojás, krumpli

összevágott kolbász
Elkészítés:

1. A krumplit és a tojást alaposan megmosom, és vízzel teli fazékba felrakom főni.
2. A tojás forrástól számítva 10-12 perc alatt megfő.
Vegeta a tejfölben
3. A megfőtt ( a villa könnyedén beleszúródik a krumpliba)és kihűlt krumplit, tojást megpucolom.
zsír a tálban
4. A kolbászt karikákra vágom.
5. A tejfölt megszórom Vegetával (kellemesen sós legyen) és alaposan összekeverem.
6. A jénai tál aljába egy kevés zsiradékot teszek. A tál oldalát is bekenem vele.
krumpli a tálban
7. A tál aljára egy réteg felkarikázott krumplit rakok, amit megsózok.
krumplin a tojás és a kolbász
8. A krumplira rákarikázom a tojás és a kolbász felét, amire ráteszem (szétkenem) a tejföl felét.
9. Ismét jön egy sor krumpli, amit megsózok, és rá a maradék tojás, kolbász, tejföl. 
10. A tetejére krumplit
minden hozzávaló a tálban
karikázok.
11. 200 fokon tetszés szerinti állapotúra megsütöm.
készre sült rakott krumpli
12. Savanyúsággal tálalom.