2016. szeptember 1., csütörtök

Az okos tojás



Élt a világon, a messzi-messzi világon egy tojás. Ugyan olyan tojás volt mint a többi, de valamiben mégis különbözött társaitól. Túl okosnak tartotta magát, ezért a többi tojás nem szerette. Minden vágya az volt, hogy meglássa a nagy világot.

Rossz híre ment a tojásnak heted hét országon túl, így az összes tojás a világon tudta, hogy ő okosabbnak tartja magát mindenkinél.

Egyik reggel belekeveredett a tojástartóba, onnan meg egy szatyorba. Nem volt ám egyedül a tojás. Volt mellette öt másik. Az okos tojás izgatottan ringatózott a sötét szatyorban, és arra várt, hogy meglássa a várva várt világot.

Egyszer csak, a tojás hirtelen kipenderült a tartóból, és egy asztalon találta magát. Észhez sem tér, máris egy forró vízzel teli fazékban billegett ide-oda. Hirtelen egy kéz megfogta, kivette onnan. Belerakta egy üvegbe, ami piros vízzel volt tele. Pörgött forgott a kis tojás az üvegben, és látta, hogy a fehér színe pirosra változik.

Miután megszáradt, egy ecset közeledett felé, és el kezdte csiklandozni piros külsejét. Gyönyörű minták hivalkodtak a kis piros tojáson. Belekerült egy szépen feldíszített tálba, és pöffeszkedve nézegetett körbe-körbe. Látta hogy sok-sok színes tojás van az asztalon, de magát látta a legszebbnek. Most már nem csak a legokosabbnak tartotta magát, de a legszebbnek is.

Gyereksereg rohant a tojások felé, egyesével kapkodták fel a színes tojásokat. A kis tojás egyedül maradt, hiába volt ő a legszebb. Nagyon szomorú lett, és el kezdett sírni. Ahogy potyogtak a könnyei, úgy mosódott le róla a sok festék. Olyan maszatos lett, hogy fel sem lehetett ismerni.

Kis idő múlva egy kisfiú sietett a tojás felé, és amikor meglátta, felkiáltott:
-Hú de maszatos ez a tojás! Na várj csak, majd én megszépítelek!

Ezután a kisfiú hazavitte, szépen lemosta, és új színeket festett a kis tojásra. Betette egy kosárba, amibe sok-sok színes tojás volt mindenféle mintákkal, matricákkal feldíszítve.

-De jó itt lenni! - örvendezett a tojás.

Boldog volt a kis tojás, mert sok barátot talált magának. Rájött, hogy nem a festett külső számít, és nem az, hogy ő mennyire okos.