 |
szilvásgombóc nudlival |
Jaj de szeretem! Egyik kedvenc eledelem. Anyu de sokat csinált anno.... Megunhatatlan....Nudli nélkül el sem tudom képzelni a szilvásgombócot.
Hozzávalók:
- 1kg krumpli
- 30-40 dkg finom búzaliszt
- 1 evőkanál búzadara
- 1db tojás
 |
fő a krumpli |
- 1-2 csipet só
- szilva (befőtt)
- zsemlemorzsa
- olaj
- porcukor
- fahéj
Elkészítés:
 |
összenyomott krumpli |
1. A krumplit héjában sós vízben felrakom főzni. Villával megnézem a puhaságát. Ha kész, leöntöm róla a vizet, és hagyom kicsit kihűlni, hogy pucolható legyen.
 |
előkészített szilva |
2. Ha kihűlt leszedem a héját, és egy tálban krumplinyomóval összenyomkodom. Hagyom teljesen kihűlni.
3. Belerakom a hozzávalókat, és összegyúrom. A liszt mennyisége változhat, függ a krumplitól is. Gyúrható tésztát kell kapjunk. Ha túl lágy, szétesik a gombóc, ha túl kemény, nem lesz kellemes az állaga. Inkább
 |
fahéjas porcukor |
kisebb adagokban rakjuk bele a lisztet, mint hogy túl kemény legyen a tészta.
 |
összegyúrt tészta |
4. Amíg áll a tészta előkészítem a szilvákat. Kimagozom (ha magozott a befőtt ezzel nem kell piszmognunk) egyesével.
5. Egy tálba öntök porcukrot, és fahéjat keverek bele.
6. Elkészítem a zsemlemorzsát. Kevés olajon aranybarnára pirítom nem túl erős lángon, vigyázva nehogy leégjen.
 |
összegyúrt tészta állaga |
 |
zsemlemorzsa pirítása |
7. A pihentetett tésztát nyújtólapra helyezem, és átgyúrom egy kevés liszttel. Érzem a tésztán, hogy jól gyúrható. Nyújtó hengerrel kb. fél centi vastagságúra kinyújtom. Alá is lisztezek, és a tetejét is lisztezem, mert különben leragad, és a nyújtó hengerre is ráragad.
 |
kinyújtott, felvágott tésztán a szilva |
 |
sarkoknál összecsippentett tészta |
8. Amíg a tésztával ügyködök, felrakok enyhén sós vizet főni.
9. Tetszőleges méretű négyzetekre vágom a tésztát. Ha kisebb a szilva akkor kb. 4-5 cm-es négyzeteket, ha nagyobb, akkor 8-9 cm-es négyzeteket vágok a tésztába.
10. A szilvákat beleforgatom a fahéjba, és ráteszem a négyzetek közepére. Négy sarkánál fogva összecsippentem a tésztát, a kilátszó részeket is összecsippentem, és kissé lisztezett kézzel golyót formázok a szilvás tésztából.
 |
golyóvá formázott tészta |
 |
nudli henger |
11. A maradék tésztából ujjnyi vastagságú gilisztákat gyúrok, és 1-2 cm-es nudlikat szabdalok.
12. A forrásban lévő vízbe belerakosgatom a gombócokat. Egy kis idő múlva óvatosan alákeverek a gombócoknak, hogy ne ragadjanak le, és ne tapadjanak össze. A gombócok pár perc múlva feljönnek a víz felszínére, és kissé megduzzadnak. Ettől számítva még kb. 3-5 percig hagyom főni azokat. Szűrővel kihalászom, lecsöpögtetés után a
 |
feldarabolt nudli |
 |
felszínre törő gombócok megduzzadva |
kész zsemlemorzsába teszem. Ide-oda rázogatva összeforgatom a morzsát a gombócokkal. Rásegítek egy fakanállal. Kiszedem a gombócokat egy tálba.
13. A kiszedett gombócok után belerakom a forrásban lévő vízbe a nudlikat is. Úgy járok el, mint a gombócokkal.
14. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintem a gombócokat és a nudlikat.