2017. március 25., szombat

Szilvásgombóc nudlival, fahéjas porcukorral megszórva

szilvásgombóc nudlival
Jaj de szeretem! Egyik kedvenc eledelem. Anyu de sokat csinált anno.... Megunhatatlan....Nudli nélkül el sem tudom képzelni a szilvásgombócot.


Hozzávalók:

  • 1kg krumpli
  • 30-40 dkg finom búzaliszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1db tojás
    fő a krumpli
  • 1-2 csipet só
  • szilva (befőtt)
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • porcukor
  • fahéj


Elkészítés:
összenyomott krumpli

1. A krumplit héjában sós vízben felrakom főzni. Villával megnézem a puhaságát. Ha kész, leöntöm róla a vizet, és hagyom kicsit kihűlni, hogy pucolható legyen.
előkészített szilva
2. Ha kihűlt leszedem a héját, és egy tálban krumplinyomóval összenyomkodom. Hagyom teljesen kihűlni.
3. Belerakom a hozzávalókat, és összegyúrom. A liszt mennyisége változhat, függ a krumplitól is. Gyúrható tésztát kell kapjunk. Ha túl lágy, szétesik a gombóc, ha túl kemény, nem lesz kellemes az állaga. Inkább
fahéjas porcukor
kisebb adagokban rakjuk bele a lisztet, mint hogy túl kemény legyen a tészta.
összegyúrt tészta
4. Amíg áll a tészta előkészítem a szilvákat. Kimagozom (ha magozott a befőtt ezzel nem kell piszmognunk) egyesével.
5. Egy tálba öntök porcukrot, és fahéjat keverek bele.
6. Elkészítem a zsemlemorzsát. Kevés olajon aranybarnára pirítom nem túl erős lángon, vigyázva nehogy leégjen.
összegyúrt tészta állaga
zsemlemorzsa pirítása
7. A pihentetett tésztát nyújtólapra helyezem, és átgyúrom egy kevés liszttel. Érzem a tésztán, hogy jól gyúrható. Nyújtó hengerrel kb. fél centi vastagságúra kinyújtom. Alá is lisztezek, és a tetejét is lisztezem, mert különben leragad, és a nyújtó hengerre is ráragad.
kinyújtott, felvágott tésztán a szilva
sarkoknál összecsippentett tészta
8. Amíg a tésztával ügyködök, felrakok enyhén sós vizet főni.
9. Tetszőleges méretű négyzetekre vágom a tésztát. Ha kisebb a szilva akkor kb. 4-5 cm-es négyzeteket, ha nagyobb, akkor 8-9 cm-es négyzeteket vágok a tésztába.
10. A szilvákat beleforgatom a fahéjba, és ráteszem a négyzetek közepére. Négy sarkánál  fogva összecsippentem a tésztát, a kilátszó részeket is összecsippentem, és kissé lisztezett kézzel golyót formázok a szilvás tésztából.
golyóvá formázott tészta
nudli henger
11. A maradék tésztából ujjnyi vastagságú gilisztákat gyúrok, és 1-2 cm-es nudlikat szabdalok.
12. A forrásban lévő vízbe belerakosgatom a gombócokat. Egy kis idő múlva óvatosan alákeverek a gombócoknak, hogy ne ragadjanak le, és ne tapadjanak össze. A gombócok pár perc múlva feljönnek a víz felszínére, és kissé megduzzadnak. Ettől számítva még kb. 3-5 percig hagyom főni azokat. Szűrővel kihalászom, lecsöpögtetés után a
feldarabolt nudli
felszínre törő gombócok megduzzadva
kész zsemlemorzsába teszem. Ide-oda rázogatva összeforgatom a morzsát a gombócokkal. Rásegítek egy fakanállal. Kiszedem a gombócokat egy tálba.
13. A kiszedett gombócok után belerakom a forrásban lévő vízbe a nudlikat is. Úgy járok el, mint a gombócokkal.
14. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintem a gombócokat és a nudlikat.