 |
marhahúsleves |
Már idejét sem tudom mikor ettem utoljára marhahúslevest. Ma találtam ki, hogy együnk, és szombaton a hentesek nem dúskálnak marhahúsokban.
Ezért készült csak oldalasból, pedig velős csontot is szerettem volna belerakni, de hát aki az utolsó pillanatban találja ki mit főzzön, az így járhat. :) Nem baj, mert így is isteni lett a leves.
 |
fő a leves |
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
- 1 kg marhaoldalas (velős csont és egyéb marhahúsok is)
 |
feldarabolt húsok a fazékban |
- zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld (ha van) 2 db kelbimbó (fagyasztott is jó), 2-3 kelkáposzta levél
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű,
 |
zöldségek megpucolva |
őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
- só
- bors
- 1 teáskanál kristálycukor
- kisebb zacskó cérnametélt (250gr)
- olaj
 |
hús felöntve vízzel,hagyma hozzáadva |
Elkészítés:
1. A cérnametélthez felteszek vizet egy fazékba, megsózom, és kevés olajat öntök bele. A forrásban lévő vízbe belerakom a cérnametéltet, és addig főzöm, amíg eléri a megfelelő puhaságot. Tésztaszűrővel leszűröm, és hideg vízzel átmosom, hogy ne ragadjon.
 |
zöldségek feldarabolva |
2. A húsokat megmosom, megtisztítom, feldarabolom, és hideg vízben felteszem főni úgy, hogy ellepje. Beleteszem a hagymát, fokhagymát és egy kevés sót.
3. A keletkező habot eltávolítom. Egy órát főzöm gyenge lángon, közben a habot folyamatosan eltávolítom.
 |
a húsok főnek, hab folyamatos eltávolítása |
4. A zöldségeket megmosom, megpucolom, és feldarabolva a húshoz hozzáteszem. A paradicsomot és a paprikát félbevágva.
5. Belerakom a leveskockát és az összes fűszert, a cukrot, a sót, borsot, a petrezselymet, és zeller zöldet, a kelbimbókat és a kelkáposzta leveleket. A cukor "kötelező", mert nagyon finom, lágy ízt ad a sónak. Felöntöm vízzel a fazekat.
6. Bugyogástól számítva még három órát főzöm fedő nélkül, gyenge lángon.
 |
hozzávalók és víz a fazékban |
7. A húsokat kiszedem a zöldségekkel együtt, a levest tésztaszűrővel átszűröm, és átteszem egy másik fazékba.
8. Cérnametélttel tálalom.