2017. március 25., szombat

Húsleves marhaoldalasból cérnametélttel

marhahúsleves
Már idejét sem tudom mikor ettem utoljára marhahúslevest. Ma találtam ki, hogy együnk, és szombaton a hentesek nem dúskálnak marhahúsokban.
Ezért készült csak oldalasból, pedig velős csontot is szerettem volna belerakni, de hát aki az utolsó pillanatban találja ki mit főzzön, az így járhat. :) Nem baj, mert így is isteni lett a leves.


fő a leves









Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
  • 1 kg marhaoldalas (velős csont és egyéb marhahúsok is)
    feldarabolt húsok a fazékban
  • zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld (ha van) 2 db kelbimbó (fagyasztott is jó), 2-3 kelkáposzta levél
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű,
    zöldségek megpucolva
    őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
  • bors
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • kisebb zacskó cérnametélt (250gr)
  • olaj

    hús felöntve vízzel,hagyma hozzáadva
Elkészítés:

1. A cérnametélthez felteszek vizet egy fazékba, megsózom, és kevés olajat öntök bele. A forrásban lévő vízbe belerakom a cérnametéltet, és addig főzöm, amíg eléri a megfelelő puhaságot. Tésztaszűrővel leszűröm, és hideg vízzel átmosom, hogy ne ragadjon.
zöldségek feldarabolva
2. A húsokat megmosom, megtisztítom, feldarabolom, és hideg vízben felteszem főni úgy, hogy ellepje. Beleteszem a hagymát, fokhagymát és egy kevés sót.
3. A keletkező habot eltávolítom. Egy órát főzöm gyenge lángon, közben a habot folyamatosan eltávolítom.
a húsok főnek, hab folyamatos eltávolítása
4. A zöldségeket megmosom, megpucolom, és feldarabolva a húshoz hozzáteszem. A paradicsomot és a paprikát félbevágva.
5. Belerakom a leveskockát és az összes fűszert, a cukrot, a sót, borsot, a petrezselymet, és zeller zöldet, a kelbimbókat és a kelkáposzta leveleket.  A cukor "kötelező", mert nagyon finom, lágy ízt ad a sónak. Felöntöm vízzel a fazekat.
6. Bugyogástól számítva még három órát főzöm fedő nélkül, gyenge lángon.
hozzávalók és víz a fazékban
7. A húsokat kiszedem a zöldségekkel együtt, a levest tésztaszűrővel átszűröm, és átteszem egy másik fazékba.
8. Cérnametélttel tálalom.