2019. február 10., vasárnap

Furcsa film furcsa szereplőkkel

Ezt a filmet, ha egyetlen szóval kéne jellemezni, azt mondanám, hogy furcsa. Ez vonatkozik a szereplőkre, a rendezésre, mindenre, ami ebben a filmben látható. Maga a történet átlagos, amit furcsa köntösbe bugyoláltak.
Olvasva a tartalmat, és a kommenteket, egy izgalmas drámának ígérkezett, de az elején már kiderült, hogy ez nem az a kategória. Viszont, a maga furcsaságával, egyszerűségével mégis odaszegezett a monitor elé.



Kissé elvont, hétköznapi alkotásról van szó. Lehet vele azonosulni, hiszen a sztori bárkivel megtörténhet.

A rendezés furcsasága, az időnként rövid, és félbevágott jelenetek kérdőjeleket hagynak a nézőben mind addig, amíg ezekre valamilyen módon meg nem kapjuk a választ. Vannak benne értelmetlen jelenetek, amik inkább időhúzásnak jók. Egy dolog kimondottan idegesített, amikor a főszereplő mögött vonult az operatőr, ettől folyton az az érzésem támadt, hogy történni fog vele valami.

A filmben lévő karakterek igen csak felkorbácsolták az érzelmeimet. A lecsúszott, alkoholista, semmirekellő férj, akit semmi sem érdekel. Azon gondolkodtam, hogy egy intelligens, becsületes tanárnőnek hogy lehet ilyen primitív férje.
Az apa jelleme, viselkedése kiverte a biztosítékot. A lányát úgy kezelte, mint egy bábut.
Az uzsorás meg végképp kihozta belőlem a negatív gondolatokat. A nőkről alkotott véleménye eszembe juttatta, hogy milyen világban is élünk.

A film korhűen mutatja be a mai értékrendet, hogy mi számít, és mi nem. A végén az utolsó megoldást annyira lerövidítették, hogy csak lestem. Kicsit többet vártam volna ettől a jelenettől, de gondolom a rendező nem erre akarta kiélezni a megoldási lehetőséget, hanem mint opciót akart elénk rakni.
Nem unatkoztam a film nézése közben, csak ajánlani tudom.


A lecke - bolgár-görög dráma, 2014

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.