|
lecsó házi kenyérrel |
A mostani hétvége az egyszerű ételekről szól. A lecsó nálunk tonna számra készül. Négyen esszük két napig megállás nélkül. :) Semmilyen fűszert nem rakok bele, csak sót és cukrot. A füstös ízt a megfelelő ízű és mennyiségű szalonna, és kolbász adja. Az eredmény mennyei. Nem teszek bele sem tojást, sem tarhonyát, sem rizst. A lecsót így szeretjük.
|
rotyog a lecsó |
|
összevágott paprika |
|
összevágott paradicsom |
Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
- 2 kg TV paprika
- 1 kg paradicsom
- 6 nagyobb fej vöröshagyma
- 15-20 dkg füstölt szalonna
- 1/2-1 rúd füstölt kolbász (puha)
- kristálycukor
- sertészsír
- só
|
felvágott szalonna, kolbász |
|
felvágott hagyma |
Elkészítés:
Kenyér elkészítése itt!
|
szalonna és kolbász pirítása |
1. A megmosott paprikának a csumáját a magokkal együtt eltávolítom, a paradicsom kemény részeit kivágom. A paprikát karikákra/csíkokra vágom, a paradicsomot cikkekre vágom. A lényeg, hogy a paradicsom mennyisége a paprika felével legyen nagyjából egyenlő.
|
megpirult szalonna, megsült kolbász |
2. A szalonnát és a kolbászt is felvágom.
3. A hagymát félbe vágva fél karikákra vágom.
4. Zsíron a szalonnát és a kolbászt megpirítom. Amikor üveges lesz a szalonna hozzáadom a hagymát.
|
hagyma hozzáadása a szalonnához |
5. A hagymát tovább dinsztelem, míg összefonnyad.
6. Beleteszem a paradicsomot.
|
összefonnyadt hagyma |
7. A paprika egy részét ráteszem mikor a paradicsom megeresztette a levét.
8. Sózok, és cukrozok egy keveset.
9. A paprikákat kisebb adagokban rakom bele, hogy beleférjen a lábasba.
|
paradicsom hozzáadása a hagymához |
10. Vizet nem teszek hozzá.
|
levet eresztett paradicsom |
11. Forrástól számítva nagyjából egy órát főzöm közepes lángon, fedő alatt kis rést hagyva.
12. A cukrot és a sót fokozatosan adagolom, mert ahogy egyre több lesz a lé, úgy vele arányosan hígul az íze is. A paradicsom savanykás ízét a cukorral kompenzálom.
|
paprika hozzáadása a paradicsomhoz |
13. Addig főzöm, míg a paprika nem marad ropogós, de nem is lesz nagyon puha. Kellemes állagot kell elérjünk.
|
készre főtt lecsó |
14. Fehér kenyérrel tálalom.