2018. június 23., szombat

Magyaros rizses hús koviubival

magyaros rizses hús
A rizses hús hagyományosabb verzióját készítettem el. A mélyhűtőben ott figyelt a sertés tarja, így azt használtam fel hozzá. Mondanom sem kell, hogy nem kevés mennyiség készült. Apu koviubijával fantasztikus volt habzsolni a rizses húst.

rotyog a pörkölt






hagyma dinsztelése



Hozzávalók:

  • 80 dkg sertés tarja
  • sertés zsír
  • 4-5 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (1 teáskanál majoránna-bazsalikom-kakukkfű-őrölt édeskömény-őrölt rozmaring, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-szegfűszeg, 1/2 teáskanál őrölt feketebors)
  • 1 erőleves kocka
    fűszerek a hagymában
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 TV paprika
  • 1 paradicsom
  • fél tubus (kisebb) fokhagyma krém
  • fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
  • fél tubus (kisebbik) gulyás krém
  • fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
  • 7-8 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 bögre rizs (kevés étolaj, 1 erőleves kocka, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál só, fél teáskanál kristálycukor)
felkockázott hús

Elkészítés:

1. A rizst kevés olajon pirítom. Felöntöm négy és fél bögre vízzel. Beleteszem a sót, leveskockát, Vegetát, cukrot, és fedő alatt kis rést hagyva főzöm. Nagyon ritkán meg lehet kavarni.
hús a fűszeres hagymában
Amikor már majdnem felszívta a vizet legkisebb lángon tovább főzöm. Ha teljesen felszívta félrehúzom, és lefedve hagyom még puhulni. (A rizs elkészítését itt megnézheted képekben.)
2. A húst megmosom, és kockákra vágom.
vízzel felöntött hús
3. A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágom.
4. Egy kevés zsírt felmelegítek lábasban, a hagymákat hozzáteszem, dinsztelem. Ha látom, hogy kevés a zsír, teszek még hozzá, különben nem lesz üveges a hagyma.
sűrűre főtt szaftos hús
5. Beleteszem a fűszereket, leveskockát, fokhagymakrémet, és kis lángon pirítom a hagymával együtt.
megfőtt rizs
6. Beleteszem a felkockázott húst. A felaprított paradicsomot és paprikát is rászórom. Tovább pirítom, amíg a hús kifehéredik.
7. Beleteszek egy csipetnyi kristálycukrot.
8. Rányomom a krémeket (fokhagyma, Piros Arany, gulyás, pörköltszaft), így kevergetem még pár percig.
rizs összekeverése a hússal
9. Hozzáteszem a 6-8 teáskanál őrölt pirospaprikát. Egyelőre nem sózom, mert a krémek alapból sósak.
10. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. (Nem kell sok szaft.)
összekevert rizses hús
11. Forrástól számítva kb 1 órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva), sűrűn kevergetve. Menet közben sózom. (A rizs miatt kicsit sósabb legyen a szaft). A vége felé kis lángon sűrűn kevergetve főzöm, nehogy leégjen. Sűrűbbre főzöm a szaftot.
12. A kész pörkölttel a rizst összekeverem. (A rizst kis adagokban teszem hozzá.)
13. Kovászos uborkával tálalom.