|
rizseshús |
Egy négytagú család étvágyát nem egyszerű kielégíteni, főleg, ha válogatós a brigád. Kétféle menüt kellett készítenem. Az egyik, a régen nem evett rizses hús. Rengeteg verzió létezik rizses hús néven, mi így szeretjük, ahogy én készítem. Ha érdekel, olvasd el a receptet.
|
rotyog a hús |
|
összevágott hús |
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb (de lehet bármilyen hús)
|
összevágott hagymák |
- sertés zsír
- 4-5 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- fűszerek: (1 teáskanál majoránna-bazsalikom-kakukkfű-őrölt édeskömény-őrölt rozmaring, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-gyömbér-szegfűszeg, 1/2 teáskanál őrölt feketebors)
- 1 erőleves kocka
|
zsír a lábasban |
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél tubus (kisebb) fokhagyma krém
- só
- 2 bögre rizs (kevés étolaj, 1 erőleves kocka, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál só, fél teáskanál kristálycukor)
|
hagyma dinsztelése |
|
fűyszerek a hagymához rakva |
Elkészítés:
1. A húst megmosom, és kockákra vágom.
2. A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágom.
|
hús hozzáadva a fűszeres hagymához |
3. Egy kevés zsírt felmelegítek lábasban, a hagymákat hozzáteszem, dinsztelem. Ha látom, hogy kevés a zsír, teszek még hozzá, különben nem lesz üveges a hagyma.
|
vízzel felöntött hús |
4. Beleteszem a fűszereket, leveskockát, fokhagymakrémet, és kis lángon pirítom a hagymával együtt.
|
rizs olajon pirítása |
5. A kockára vágott húst hozzáteszem, és fehéredésig kevergetem.
6. Felöntöm vízzel, hogy éppen csak ellepje.
|
rízs felöntve vízzel |
7. Hozzáteszem a cukrot, és csak nagyon kevés sót. A sót a főzési idő közben adagolom a kívánt ízvilágig.
8. Forrástól számítva, fedő alatt (kis rést hagyva) közepes lángon kb. másfél órát főzöm.
9. A rizst kevés olajon pirítom.
|
rizs kezdi felszívni a vizet |
10. Felöntöm négy és fél bögre vízzel. Beleteszem a sót, leveskockát, Vegetát, cukrot, és fedő alatt kis rést hagyva főzöm. Nagyon ritkán meg lehet kavarni.
11. Amikor már majdnem felszívta a vizet legkisebb lángon tovább főzöm. Ha teljesen felszívta félrehúzom, és lefedve hagyom még puhulni.
|
készre főtt rizs |
12. A kész húst rizzsel tálalom, és meglocsolom sűrű szafttal.
|
készre főtt hús |