2017. október 21., szombat

Rizses hús, ahogy mi szeretjük

rizseshús
Egy négytagú család étvágyát nem egyszerű kielégíteni, főleg, ha válogatós a brigád. Kétféle menüt kellett készítenem. Az egyik, a régen nem evett rizses hús. Rengeteg verzió létezik rizses hús néven, mi így szeretjük, ahogy én készítem. Ha érdekel, olvasd el a receptet.
rotyog a hús


összevágott hús














Hozzávalók:
  • 80 dkg sertéscomb (de lehet bármilyen hús)
    összevágott hagymák
  • sertés zsír
  • 4-5 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (1 teáskanál majoránna-bazsalikom-kakukkfű-őrölt édeskömény-őrölt rozmaring, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-gyömbér-szegfűszeg, 1/2 teáskanál őrölt feketebors)
  • 1 erőleves kocka
    zsír a lábasban
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél tubus (kisebb) fokhagyma krém
  • 2 bögre rizs (kevés étolaj, 1 erőleves kocka, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál só, fél teáskanál kristálycukor)
hagyma dinsztelése


fűyszerek a hagymához rakva
Elkészítés:
1. A húst megmosom, és kockákra vágom.
2. A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágom.
hús hozzáadva a fűszeres hagymához
3. Egy kevés zsírt felmelegítek lábasban, a hagymákat hozzáteszem, dinsztelem. Ha látom, hogy kevés a zsír, teszek még hozzá, különben nem lesz üveges a hagyma.
vízzel felöntött hús
4. Beleteszem a fűszereket, leveskockát, fokhagymakrémet, és kis lángon pirítom a hagymával együtt.
rizs olajon pirítása
5. A kockára vágott húst hozzáteszem, és fehéredésig kevergetem.
6. Felöntöm vízzel, hogy éppen csak ellepje.
rízs felöntve vízzel
7. Hozzáteszem a cukrot, és csak nagyon kevés sót. A sót a főzési idő közben adagolom a kívánt ízvilágig.
8. Forrástól számítva, fedő alatt (kis rést hagyva) közepes lángon kb. másfél órát főzöm.
9. A rizst kevés olajon pirítom.
rizs kezdi felszívni a vizet
10. Felöntöm négy és fél bögre vízzel. Beleteszem a sót, leveskockát, Vegetát, cukrot, és fedő alatt kis rést hagyva főzöm. Nagyon ritkán meg lehet kavarni.
11. Amikor már majdnem felszívta a vizet legkisebb lángon tovább főzöm. Ha teljesen felszívta félrehúzom, és lefedve hagyom még puhulni.
készre főtt rizs
12. A kész húst rizzsel tálalom, és meglocsolom sűrű szafttal.
készre főtt hús