2019. március 30., szombat

Miért baj az, ha valaki sír?


Mért irritálja az emberek nagy többségét, ha egy felnőtt ember sír?

Ha körülnézünk, kikkel vagyunk körülvéve, milyen embereket látunk az utcán, a munkahelyen, rögtön megkapjuk a választ.

Szociopata/pszichopata társadalomba nem illik bele a sírás. Az érzelmek kimutatása egyenesen vérlázító. Miért? Mert a társadalom 90%-a képtelen erre, és mikor szemközt találkoznak efféle érzelmekkel, nem tudnak ezekkel mit kezdeni. Saját hiányosságaikkal szembesülnek, és ez frusztrálja őket. A síró embert gyengének hiszik, ezért méginkább belerúgnak, magukat ezzel a magaslatokba emelve, hiszen ezek az érzelemhiányos emberek azt élvezik, ha felülkerekedhetnek a "gyengébbik" emberen. A sírás, az egy természetes reakció a testi és lelki fájdalmakra, ezen nincs mit szégyellni, és furcsállni. A síró ember nem egyenlő a gyenge emberrel.

Jó, ha tudod...



A szemünk szinte folyamatosan könnyezik, hiszen a könny tartja megfelelően nedvesen a szaruhártyát, megakadályozza annak kiszáradását, védi a külső hatásoktól, sőt még a fertőzésektől is (így a könny tulajdonképpen az immunrendszerünknek is része).
Emellett a folyamatosan termelődő könny mellett van olyan könnytípus, mely a külső, irritáló hatásoktól óvja a szemünket, például a szembe kerülő porszemektől, a hagyma erős "illatától" vagy az erős fénytől. Ez a könnytípus híg és bőséges mennyiségű, feladata pedig az, hogy "kiöblítse" az irritáló anyagokat a szemünkből. Ez utóbbit reflexkönnynek hívjuk.
 A harmadik típusú könny – mellyel a sírás során találkozunk – akkor termelődik a szervezetünkben, amikor valamilyen erős fizikai fájdalommal, vagy érzelmi megrázkódtatással nézünk szembe.

Nemcsak negatív érzelmek hatására sírhatja el magát valaki: a nagy öröm, boldogság, izgatottság miatt is kicsordulhat a könnyünk, és talán mindenki emlékszik olyan pillanatokra is, amikor annyira nevetett valamin, hogy még a könnye is kicsordult. Meglepő módon, az érzelmek által kiváltott könnynek még a kémiai összetétele is eltér a reflexkönnyekétől.

Bár sokan – főleg a férfiak – úgy gondolják, hogy a sírás a gyengeség jele, és sokkal jobb, ha egyszerűen visszatartjuk a könnyeinket, valójában a sírásnak komoly lelki és fizikai előnyei vannak. A könnyezéssel ugyanis azoktól a felhalmozódott hormonoktól is megszabadulunk, melyek az erős érzelmi stressz hatására szabadultak fel a szervezetünkben.
 A könny a fájdalmat is csillapítja, ugyanis a sírás során olyan vegyületek is termelődnek a szervezetünkben, melyek természetes fájdalomcsillapítóként hatnak, jobb kedvre derítenek és megnyugtatnak – ezért lehet, hogy sírás után gyakran sokkal jobban alszunk.

 A sírás tehát, méregtelenítő hatásainak köszönhetően, nagyon jó módszer arra, hogy a felhalmozódott stresszhormonoktól megszabaduljunk, ez pedig segíthet abban is, hogy megbirkózzunk azokkal a negatív hatásokkal, melyek a mindennapokban érnek minket.
Több kutatás is bizonyította, hogy a sírás (bár főként a negatív érzelmekhez kötődik) képes javítani a hangulatunkon. Még az elfojtott érzelmekkel is könnyebben szembenézünk, ha alaposan kisírjuk magunkat, és a könnyek nyugtató hatásának köszönhetően jobban meg is tudjuk fogalmazni, amit érzünk (a sírás ráadásul metakommunikációs eszköz is, vagyis a könnyeinkkel még akkor is egyértelműen jelezni tudjuk a másik felé, hogy nem érezzük jól magunkat, ha szavakkal nem tudjuk azt kifejezni).

Íme néhány tipp, hogy miként reagáljunk arra, ha valaki elsírja magát:

Ha nem teszünk semmit, az illető még rosszabbul fogja magát érezni. Valamivel támogassuk. A helyzettől függ, hogy ilyenkor mi a legjobb és attól, hogy mennyire ismerjük az illetőt. Ha nem ismerjük annyira, nem biztos, hogy az a legjobb, ha megöleljük, hanem hallgassunk együttérzően.
Ne tételezzük fel azt, hogy meg tudjuk nyugtatni. Minél távolabbi a kapcsolat, annál jobb, ha azzal kezdjük, hogy megkérdezzük, mivel tudnánk neki segíteni.
Ne feledjük, hogy az, aki több ember előtt sírja el magát általában még rosszabbul érzi magát, mint az, aki egy vagy két ember előtt fakad ki. Nekik is szükségük van együttérzésre és segítségre ilyenkor, függetlenül attól, hogy sok ember veszi körül őket.

Visszatartsuk-e a könnyeket? 

Előfordul, hogy nem engedhetjük meg magunknak a sírást. Ilyenkor próbáljuk meg kicsit visszatartani, de csak ideig-óráig, amíg jól ki nem sírhatjuk magunkat. Vagy kérjünk elnézést és menjünk egy olyan helyre, ahol sírhatunk. Ha vissza kell tartanunk, próbáljunk meg pozitív képek segítségével befolyásolni ezt. Nézzünk meg egy vicces DVD-t, vagy ha ezt nem tehetjük, vegyünk a kezünkbe egy magazint.

Miért nem jó elnyomni a könnyeket? 

Ha elnyomjuk és nem éljük meg az érzéseket, kifelé depressziósnak tűnhetünk. Jobb elfogadni a szomorúságot, fájdalmat. Az érzéseink nem rosszak, vagy jók, hanem azok, amik. Az, aki elnyomja az érzéseit és a könnyeit, a testi egészségét teszi kockára - vélik a szakemberek. Henry Maudsley , angol pszichológus idézetével élve: "Az a szomorúság, ami nem tud könnyekben megnyilvánulni, más szerveket fog könnyekre fakasztani."

Forrás: EgészségKalauz