2016. november 28., hétfő

A Fenyőkirály

Egyszer régen, nagyon régen, mikor még az ég zöld, a fű kék volt, élt a világon egy király. Ez a király különleges volt. A bajszában erő lakozott. Ahogy megpöndörítette és megsimította, rögtön varázslat történt. Csodálatos arany erdő kerekedett, amiben arany madarak csiviteltek. Arany őzek ugrándoztak az arany bokrok között. Aki belépett az erdőbe, arannyá változott. Sokan szerették a királyt, de az erejét még jobban szerették.

Hiába az erő, hiába a sok nép, a király mégis egyedül érezte magát hatalmas birodalmában. Unta a csillogást, unta az aranyat. Bánatában levágta a bajszát, és soha többet nem jött ki a szobájából. Az arany erdő és a benne lévő állatok mind eltűntek, és vele együtt a varázslat is. Senki sem járt arra, csupán a rusnya banya, aki alig várta, hogy újra kinőjön a király bajsza, hogy övé lehessen az arany erdő.

Egyik nap, az üres palota sötétségbe burkolózott. A banya lépett be az ajtón. Otromba nevetése felrázta a búslakodó szolgákat. A király már várta a hívatlan vendéget.

-Mit keresel itt vén banya!
-Üdvözöllek bajusz király! Azért jöttem, hogy visszanövesszem a bajszodat!
-Ugyan vén banya, nem nő ez már vissza soha!
-De hogy nem! Ha megiszod ezt a varázsitalt, rögvest visszanő, és még nagyobb lesz az ereje, mint azelőtt!

A király, ahogy inni kezdte az italt, a banya gúnyos nevetésbe kezdett, ami elhallatszott egészen a világ végéig. Az állatok mind elmenekültek barlangjaikba. A népek behúzódtak házaikba. De hiába...nem nőtt vissza a király bajsza, hanem azonnal fenyőfává változott. A rusnya banya kivitte a fenyőkirályt a kerek erdő közepébe, és ott lerakta ezer esztendőre.

Telt múlt az idő. A fa egyre csak nőtt és nőtt.  Ő lett a legnagyobb fa az erdőben. Amikor esett a hó, fehér öltözékbe burkolózott. Tavasszal a madarak csiviteltek tűlevelein.

Egy csivitelős napon arra sétált az aranykoronás királylány. Lágy hangján gyönyörű dallamot dudorászott. A fenyőfa jobbra-balra dőlt a lágy dallamok hallatán. A királylány megpihent a fa tövében. Ahogy elaludt, hatalmas szélvihar támadt. Megjelent a rusnya banya világrengető nevetésével. A fenyőfa tehetetlenül hajlongott, de nem tudta féken tartani a gonosz banyát. Egy pillanat alatt eltüntette az aranykoronás királylányt. A banya, mint aki jól végezte dolgát, elillant.

A fa bánatában könnyeit potyogtatta a fűbe. De mit látnak szemeim? Egy korona aranylik a fűben!
A királylány koronája volt az. Ahogy a könnycseppek rápotyogtak a koronára, egyszeriben csillogni kezdtek a levelek. A zöld erdő aranyba burkolózott. És mi történt a fenyőfával? Királlyá változott! Egy bajuszos királlyá!

Boldog volt  a király, de közben szomorú is, hiszen az araykoronás királylányt eltüntette a rusnya banya. Az aranyerdőt otthagyva vissza rohant a király a palotába. Megdermedve látta, hogy ott ül a királyi trónban a rusnya banya, aki gonoszan vihogott.

-Tűnj el innen gonosz banya!

Megpödörte bajszát, végigsimította kezével, és rámutatott a banyára. Ahogy ezt kimondta, a banyából gyönyörű fenyőfa lett. Megfogta a király a fát, kivitte a kerek erdő közepébe. Ott hagyta ezer esztendeig, és még tovább.
A király, dolga végeztével visszabandukolt a palotába. De lám, ki ült a trónon gyönyörű fényességben? A királylány!

A fenyőkirály megörült a szépségnek, és rögtön elvette feleségül. Hét országra szóló lakodalmat csaptak. Még ma is élnek, ha meg nem haltak. De mi történt a rusnya banyával? Azóta is ott dülöngél az erdő közepében, és tűleveles ágain fészkelnek az erdei madarak.