tepsis káposzta |
Ezt a csodás receptet anyutól tanultam. Annyira finom, és laktató, hogy nem ajánlatos előtte levest enni. Nem éppen a könnyed étel kategóriába sorolható, mert azért valljuk be, van itt minden. :) Ha szereted a masszív, de isteni ételeket, akkor ez Neked való!
megsült káposzta a tepsiben |
sonka főzése |
Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm) (a lábas átmérője 28 cm)
Elkészítés:
1. Előfőzöm a sonkát. Egy fazékba beleteszem a sonkát, bele a hagymát, fokhagymát a babérleveleket és a fűszereket, felöntöm vízzel, hogy ellepje, és 1 órán át közepes lángon főzöm. Utána kiveszem, és hűlni hagyom, hogy vágható legyen.
2. A savanyú káposztát kb. háromszor átmosom egy tálban.
3. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát sertés zsíron megdinsztelem.
4. Hozzáadom a leveskockát, a borsot, a fűszereket, és tovább pirítom ügyelve arra, nehogy leégjen.
5. Beleteszem a kézzel kicsavart savanyú káposztát, és pár percig kevergetem.
6. Hozzáadom a krémeket és az őrölt pirospaprikát.
7. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Belerakom a cukrot, és a sót. Ha túl savanyú, cukorral tudom kompenzálni.
8. Forrástól számítva, fedő alatt (kis rést hagyva) 1 órán át közepes lángon főzöm.
9. Tepsibe rakom a káposztát a lével együtt. Rákarikázom a krumplit, amit nem sózok meg. Ennek a tetejére kockázom a megfőtt sonkát. Nem szeretem a zsíros részt, így azt eltávolítom előtte.
10. Alufóliával letakarom a tepsit, és előmelegített sütőben, 200 fokon sütöm.
11. Az alufóliát leveszem, és villával megnézem, hogy a krumpli megfőtt-e.
12. Visszateszem a sütőbe kb. 10 percre, hogy szépen megpiruljon a krumpli és a sonka.
13. Kenyérrel tálalom.
Nem ajánlom a tejfölt, mert ennek az ételnek így csodás az íze, ahogy van. A kenyér viszont "kötelező", hogy ne legyenek problémák a további órákban. :)
- 1 kg savanyú káposzta
- 1kg vagy kicsit több (tepsi függő) füstölt sonka (hozzá 1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3-4 db babérlevél, fűszerek: (mindenből 1/2 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring
- sertés zsír
- 4-6 fej vöröhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek ízlés szerint (majoránna,
hagyma dinsztelése - só
- bors
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
- fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
- fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
- 1 db erőleves kocka
- 6-8 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1-1,5 kg krumpli (tepsi függő)
fűszerek hozzáadása a hagymához
Elkészítés:
hagymához kevert káposzta |
1. Előfőzöm a sonkát. Egy fazékba beleteszem a sonkát, bele a hagymát, fokhagymát a babérleveleket és a fűszereket, felöntöm vízzel, hogy ellepje, és 1 órán át közepes lángon főzöm. Utána kiveszem, és hűlni hagyom, hogy vágható legyen.
rotyog a vízzel felöntött káposzta |
3. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát sertés zsíron megdinsztelem.
4. Hozzáadom a leveskockát, a borsot, a fűszereket, és tovább pirítom ügyelve arra, nehogy leégjen.
5. Beleteszem a kézzel kicsavart savanyú káposztát, és pár percig kevergetem.
6. Hozzáadom a krémeket és az őrölt pirospaprikát.
a megfőtt sonka |
8. Forrástól számítva, fedő alatt (kis rést hagyva) 1 órán át közepes lángon főzöm.
9. Tepsibe rakom a káposztát a lével együtt. Rákarikázom a krumplit, amit nem sózok meg. Ennek a tetejére kockázom a megfőtt sonkát. Nem szeretem a zsíros részt, így azt eltávolítom előtte.
tepsiben az összetevők sütésre várva |
11. Az alufóliát leveszem, és villával megnézem, hogy a krumpli megfőtt-e.
12. Visszateszem a sütőbe kb. 10 percre, hogy szépen megpiruljon a krumpli és a sonka.
13. Kenyérrel tálalom.
fóliával betakart tepsi |
Nem ajánlom a tejfölt, mert ennek az ételnek így csodás az íze, ahogy van. A kenyér viszont "kötelező", hogy ne legyenek problémák a további órákban. :)