2016. november 8., kedd

Karácsonyi menü: Almás sült kacsa párolt lilakáposztával, krumplipürével, gombával és zöldségekkel

karácsonyi menü
Minden karácsonykor ezt a menüt készítem, persze van mellette halászlé, húsleves (pulykából) és másnap paradicsomos töltött káposzta is, de 24-én ez a kacsa kerül az ünnepi asztalra.
Azért van kétféle leves, mert rajtam kívül nem eszik senki halászlevet, így egy évben egyszer kirúgok a hámból. Valószínű az egész ország hasonló módon csinálja ezeket az ételeket, de azért leírom, hogy én hogyan csinálom. :)
Szeretek recepteket megosztani, és másokét elolvasni, mert sok hasznos dolgot tudok magamévá tenni, és alkalmazni sütés-főzés tudományomban. :)))

Hozzávalók 4 személyre, akik jó étvággyal vannak megáldva: (a tepsi mérete: 37x42 cm)
almás sült kacsa
  • 1 egész bontott kacsa
  • sertés zsír
  • fűszerkeverékek (sült oldalas, flekken, Provence-i, barbecue, sült csirke, de lehet bármilyen ízlés szerint) érdemes 2-3 félét használni, annál finomabb lesz
  • Vegeta
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fűszerkömény
  • őrölt fekete bors
  • 1 db citrom
  • szójaszósz, Worcestershire-szósz (kihagyható mindkettő)
  • 1-2 kg burgonya
  • 1 db erőleves leveskocka
  • 1-2 db paradicsom
  • 1-2 db TVpaprika
  • 4-5 db kaliforniai paprika (több színben)
  • 1 kg vöröshagyma (attól függ mekkorák a hagymák)
  • 10-15 cikk fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1-2 fej lilakáposzta
  • 2 db alma
  • olívaolaj (vagy étolaj)
  • tej
  • vaj
  • 1-2 doboz gomba
  • 10 %-os ecet
Elkészítés:

dinsztelt zöldségköret
1. Előző este a kacsát előkészítem, besózom. Összekeverem a fűszereket egy tálba. A kacsát egy nagy tálba helyezem, olajat öntök rá, és a fűszerkeverékeket rászórom (3 félét), beledörzsölöm. A kacsa belsejébe Vegetát szórok. Annyi olajat használjunk, hogy a fűszer ne legyen száraz, se tocsogós, hanem szépen kenhető. De úgy is lehet a pácot elkészíteni, hogy a fűszerekhez öntjük az olajat, és úgy kenjük be a kacsát. Letakarva beteszem a hűtőbe egy éjszakára. Minden húst így pácolok, hogy egy éjszakát pihen a hűtőben.

2. Másnap bemelegítem a sütőt. A tepsibe sertészsírt darabolok, nem sajnálom, mert nem szeretném, hogy leégjen a finom eledel. Beleteszem a kacsát. A kacsa belsejébe egy csokor petrezselymet rakok. Az almát félbe vágom, kivágom a magházat, fahéjjal megszórom, és héjával együtt a kacsa belsejébe rakom.
A megpucolt, és félbe vágott vöröshagymákat belerakom a tepsibe, eloszlatva. Bőven rakok bele. A megpucolt fokhagyma gerezdeket is eloszlatom. Bőségesen használom a fokhagymát is. Elvagdosom a paradicsomot, paprikát, és ezeket is belerakom a tepsibe. Ezután citrommal meglocsolom a húst, és ízlés szerint szójaszósszal, Worcestershire-szósszal szintén meglocsolom. De aki ezeket nem kedveli, kihagyhatja ezt a lépést. Egy kevés vizet öntök a tepsibe de úgy, hogy a húsról ne locsoljam le a fűszereket.
Letakarom alufóliával, és berakom a sütőbe sülni. 180-200 fokra kell állítani a hőfokot. (Ez is változó sütőnként.) Másfél óráig párolom a fólia alatt, utána leveszem, meglocsolom zsírral a húst, a krumplit, a zöldségeket, és visszarakom további fél órára, hogy szép barnára süljön. Akkor jó, ha a bőre alatt kisül a zsír, és ropogóssá válik a teteje.

3. Amíg sül a kacsánk, megcsinálom a krumplit, káposztát, a zöldségeket és a gombát.

 krumplipüré, párolt lilakáposzta
4. A meghámozott, megmosott, és apróra vágott krumplit vízbe felrakom főni. Adok hozzá sót, erőleves kockát, és kevés cukrot. Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, és krumplinyomóval szétnyomom. Teszek bele kevés tejet, vajat, sót, cukrot ízlés szerint. Habosra összekeverem. Én nem szeretem a híg pürét, se a darabosat, mi a habosabb verziót kedveljük.

5. A gombákat megpucolom, feldarabolom, és serpenyőbe óvatosan megsózom, borsozom, olajon puhára dinsztelem.

6. A zöldségeket (kaliforniai paprika, vöröshagyma) feldarabolom, és serpenyőbe megsózom, borsozom olajon puhára dinsztelem. A végén olvasztott cukorral karamellizálom.

7. A lilakáposztát összevágom. A vöröshagymát szintén összevágom apróra. Egy fazékba olajon megdinsztelem a hagymát, rárakom a káposztát, beleteszek egy almát megpucolva és feldarabolva, ezekhez teszek még őrölt köményt, fahéjat, őrölt szegfűszeget, őrölt borsot, sót, cukrot. Meglocsolom egy kevés ecettel. Dinsztelem, és vizet adok hozzá. Ha nem elég savanykás, öntök még hozzá ecetet. Sűrű  kevergetés mellett puhára főzöm (kb 1 óra). Nem öntök sok vizet hozzá egyszerre. Amikor megfőtt, leöntöm a maradék vizet, és olvasztott cukorral karamellizálom.

Szuper karácsonyi menü. Igaz, hogy időigényes, de megéri a fáradalmakat.