karácsonyi menü |
Azért van kétféle leves, mert rajtam kívül nem eszik senki halászlevet, így egy évben egyszer kirúgok a hámból. Valószínű az egész ország hasonló módon csinálja ezeket az ételeket, de azért leírom, hogy én hogyan csinálom. :)
Szeretek recepteket megosztani, és másokét elolvasni, mert sok hasznos dolgot tudok magamévá tenni, és alkalmazni sütés-főzés tudományomban. :)))
Hozzávalók 4 személyre, akik jó étvággyal vannak megáldva: (a tepsi mérete: 37x42 cm)
almás sült kacsa |
- 1 egész bontott kacsa
- sertés zsír
- fűszerkeverékek (sült oldalas, flekken, Provence-i, barbecue, sült csirke, de lehet bármilyen ízlés szerint) érdemes 2-3 félét használni, annál finomabb lesz
- só
- Vegeta
- kristálycukor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- őrölt fűszerkömény
- őrölt fekete bors
- 1 db citrom
- szójaszósz, Worcestershire-szósz (kihagyható mindkettő)
- 1-2 kg burgonya
- 1 db erőleves leveskocka
- 1-2 db paradicsom
- 1-2 db TVpaprika
- 4-5 db kaliforniai paprika (több színben)
- 1 kg vöröshagyma (attól függ mekkorák a hagymák)
- 10-15 cikk fokhagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 1-2 fej lilakáposzta
- 2 db alma
- olívaolaj (vagy étolaj)
- tej
- vaj
- 1-2 doboz gomba
- 10 %-os ecet
dinsztelt zöldségköret |
2. Másnap bemelegítem a sütőt. A tepsibe sertészsírt darabolok, nem sajnálom, mert nem szeretném, hogy leégjen a finom eledel. Beleteszem a kacsát. A kacsa belsejébe egy csokor petrezselymet rakok. Az almát félbe vágom, kivágom a magházat, fahéjjal megszórom, és héjával együtt a kacsa belsejébe rakom.
A megpucolt, és félbe vágott vöröshagymákat belerakom a tepsibe, eloszlatva. Bőven rakok bele. A megpucolt fokhagyma gerezdeket is eloszlatom. Bőségesen használom a fokhagymát is. Elvagdosom a paradicsomot, paprikát, és ezeket is belerakom a tepsibe. Ezután citrommal meglocsolom a húst, és ízlés szerint szójaszósszal, Worcestershire-szósszal szintén meglocsolom. De aki ezeket nem kedveli, kihagyhatja ezt a lépést. Egy kevés vizet öntök a tepsibe de úgy, hogy a húsról ne locsoljam le a fűszereket.
Letakarom alufóliával, és berakom a sütőbe sülni. 180-200 fokra kell állítani a hőfokot. (Ez is változó sütőnként.) Másfél óráig párolom a fólia alatt, utána leveszem, meglocsolom zsírral a húst, a krumplit, a zöldségeket, és visszarakom további fél órára, hogy szép barnára süljön. Akkor jó, ha a bőre alatt kisül a zsír, és ropogóssá válik a teteje.
3. Amíg sül a kacsánk, megcsinálom a krumplit, káposztát, a zöldségeket és a gombát.
krumplipüré, párolt lilakáposzta |
5. A gombákat megpucolom, feldarabolom, és serpenyőbe óvatosan megsózom, borsozom, olajon puhára dinsztelem.
6. A zöldségeket (kaliforniai paprika, vöröshagyma) feldarabolom, és serpenyőbe megsózom, borsozom olajon puhára dinsztelem. A végén olvasztott cukorral karamellizálom.
7. A lilakáposztát összevágom. A vöröshagymát szintén összevágom apróra. Egy fazékba olajon megdinsztelem a hagymát, rárakom a káposztát, beleteszek egy almát megpucolva és feldarabolva, ezekhez teszek még őrölt köményt, fahéjat, őrölt szegfűszeget, őrölt borsot, sót, cukrot. Meglocsolom egy kevés ecettel. Dinsztelem, és vizet adok hozzá. Ha nem elég savanykás, öntök még hozzá ecetet. Sűrű kevergetés mellett puhára főzöm (kb 1 óra). Nem öntök sok vizet hozzá egyszerre. Amikor megfőtt, leöntöm a maradék vizet, és olvasztott cukorral karamellizálom.
Szuper karácsonyi menü. Igaz, hogy időigényes, de megéri a fáradalmakat.