|
2 kép a tortáról |
A születésnap lehetetlen torta nélkül. A megszokott csokitorta helyett úgy gondoltam, hogy ezt a citromtortát készítem el. A neten láttam a receptet, ami egyszerűnek tűnt, és nagyon dicsérték. Nem nehéz elkészíteni, nem kell cukrász tudomány hozzá. Nem mondom, hogy nem időigényes, de megéri. Ilyen finomat még nem ettem!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
|
puding összetevők |
- 8 evőkanál porcukor
- 8 evőkanál liszt
- csipet só
|
sűrűsödik a puding |
|
sárgája és a porcukor keverése |
A citromos krémhez:
- 3 csomag vaníliás puding
- 9 dl tej
- 4 csomag vaníliás cukor
- 37,5 dkg Rama margarin
- 20 dkg kirtálycukor
|
liszt hozzákeverése a sárgájához |
- 2 citrom leve és héja
A díszítéshez:
|
tojás fehérje habosodik |
Elkészítés:
|
kemény habbá vert tojásfehérje |
1. Megfőzöm a pudingot. Egy lábasba beleteszem a 3 zacskó pudingport, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot. Egy kevés tejjel csomómentesre keverem, és hozzáadom a
|
hab adagolása a masszához |
maradék tejet. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű masszává főzöm. Ha ragad az alja, akkor vegyük le a tűzről, kevergessük, utána tegyük vissza. Vigyázzunk, mert hamar leéghet a puding. Hagyom kihűlni.
2. Amíg hűl a puding, elkészítem a piskótát. A tojásokat szétválasztom.
|
összekevert tészta |
|
hab belekeverése a masszába |
3. A sárgájával a porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet, és tovább keverem, míg sűrű masszát kapok.
4. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem robotgéppel. Pár percig eltarthat a művelet, amíg a hab kemény lesz.
|
sütőpapiros tortaforma |
5. Óvatosan a krémhez keverem, úgy, hogy a hab teljesen elkeveredjen benne.
|
tészta beleöntve a tortafomrába |
6. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm.
7. Előmelegített sütőben 150 fokon tűpróbáig sütöm. Ha nincs hústű, használj fogvájót. Beleszúrom a piskóta közepébe, és ha látok rajta tészta maradékot, akkor még sütni kell a piskótát. Ha a fogvájón nem marad tészta, akkor teljesen megsült. Nagyjából 45-50 perc a sütési idő. A tortaformában hagyom kihűlni.
|
tűpróba: kevés tészta a fogvájón |
|
megsült piskóta |
8. A kihűlt pudinghoz hozzáadom a margarint, a citromok levét és lereszelt héját. Robotgéppel alaposan kikeverem, amíg teljesen elkeverednek az összetevők. Ez is eltart néhány percig.
|
összedolgozott krém |
9. A kihűlt tortát kiveszem a torta formából, egy tálra teszem lefelé borítva, és finoman lehúzom róla a sütőpapírt. Így hagyom, hogy az alja van felül, és kettévágom a piskótát. Leveszem a tetejét, és megkenem a krémmel. Ráborítom a másik réteg piskótát, és azt is megkenem az oldalával együtt.
|
kettévágott és megkent piskóta |
10. Kivi szeletekkel díszítem.
|
összerakott torta |
|
megkent és feldíszített torta |