2017. február 3., péntek

Szülinapi citromtorta kivivel

2 kép a tortáról
A születésnap lehetetlen torta nélkül. A megszokott csokitorta helyett úgy gondoltam, hogy ezt a citromtortát készítem el. A neten láttam a receptet, ami egyszerűnek tűnt, és nagyon dicsérték. Nem nehéz elkészíteni, nem kell cukrász tudomány hozzá. Nem mondom, hogy nem időigényes, de megéri. Ilyen finomat még nem ettem!



Hozzávalók:

A piskótához:
  • 8 tojás
    puding összetevők
  • 8 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál liszt
  • csipet só
    sűrűsödik a  puding

sárgája és a porcukor keverése

A citromos krémhez:
  • 3 csomag vaníliás puding
  • 9 dl tej
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 37,5 dkg Rama margarin
  • 20 dkg kirtálycukor
  • liszt hozzákeverése a sárgájához
  • 2 citrom leve és héja 

A díszítéshez:
  • pár darab kivi

tojás fehérje habosodik

Elkészítés:

kemény habbá vert tojásfehérje
1. Megfőzöm a pudingot. Egy lábasba beleteszem a 3 zacskó pudingport, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot. Egy kevés tejjel csomómentesre keverem, és hozzáadom a
hab adagolása a masszához
maradék tejet. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű masszává főzöm. Ha ragad az alja, akkor vegyük le a tűzről, kevergessük, utána tegyük vissza. Vigyázzunk, mert hamar leéghet a puding. Hagyom kihűlni.

2. Amíg hűl a puding, elkészítem a piskótát.  A tojásokat szétválasztom.
összekevert tészta
hab belekeverése a masszába
3. A sárgájával a porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet, és tovább keverem, míg sűrű masszát kapok.
4. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem robotgéppel. Pár percig eltarthat a művelet, amíg a hab kemény lesz.
sütőpapiros tortaforma
5. Óvatosan a krémhez keverem, úgy, hogy a hab teljesen elkeveredjen benne.
tészta beleöntve a tortafomrába
6. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm.
7. Előmelegített sütőben 150 fokon tűpróbáig sütöm. Ha nincs hústű, használj fogvájót. Beleszúrom a piskóta közepébe, és ha látok rajta tészta maradékot, akkor még sütni kell a piskótát. Ha a fogvájón nem marad tészta, akkor teljesen megsült. Nagyjából 45-50 perc a sütési idő. A tortaformában hagyom kihűlni.
tűpróba: kevés tészta a fogvájón

megsült piskóta
8.  A kihűlt pudinghoz hozzáadom a margarint, a citromok levét és lereszelt héját. Robotgéppel alaposan kikeverem, amíg teljesen elkeverednek az összetevők. Ez is eltart néhány percig.

összedolgozott krém
9. A kihűlt tortát kiveszem a torta formából, egy tálra teszem lefelé borítva, és finoman lehúzom róla a sütőpapírt. Így hagyom, hogy az alja van felül, és kettévágom a piskótát. Leveszem a tetejét, és megkenem a krémmel. Ráborítom a másik réteg piskótát, és azt is megkenem az oldalával együtt.
kettévágott és megkent piskóta
10. Kivi szeletekkel díszítem.
összerakott torta
megkent és feldíszített torta