2017. február 24., péntek

Bableves füstölt tarjával megrakva

bableves
Ritkábban készítek bablevest, mert húsleves fanok
vagyunk, de szeretjük a füstölt hússal megrakott bablevest is.
Igaz, nem egy könnyed ennivaló, de néha belefér a hétvégi repertoárba.





fő a leves még rántás nélkül




Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
beáztatott bab

  • 25 dkg tarkabab
  • 50 dkg füstölt tarja (ne legyen főtt)
  • zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller,petrezselyem, zeller zöld
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 3-4 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
    feldarabolt tarja
  • bors
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • fél zacskó apró levestészta
  • rántáshoz: liszt, olaj vagy sertészsír

Elkészítés:
1. Langyos vízbe beáztatom a babot 1/2- 1 órán keresztül.
zöldségek, tarja, fűszerek a fazékban
2. A zöldségeket feldarabolom, és beleteszem a fazékba.
3. Belerakom a paradicsomot, a paprikát, a hagymát, fokhagymát.
4. Rárakom a kockákra vágott füstölt tarját, és a leveskockát.
5. Megszórom a fűszerekkel, borssal, őrölt pirospaprikával.
fazék felöntve vízzel
6. A beáztatot babot beleteszem a fazékba.
7. Felengedem vízzel, rárakom a petrezselymet.
8. Ízesítem a kristálycukorral, és a sóval, de azzal óvatosan, mert a tarja eleve sós ízű.
9. Bugyogástól számítva  másfél órán át kis lángon főzöm fedő alatt (kis rés maradjon).
10. Utána beleszórom a tésztát, és tovább főzöm még kb. fél órát, hogy a tészta megpuhuljon.
11. Mielőtt kész a leves, elkészítem a rántást. Rántás készítés itt!
12. Utána még főzöm pár percig.