bableves |
vagyunk, de szeretjük a füstölt hússal megrakott bablevest is.
Igaz, nem egy könnyed ennivaló, de néha belefér a hétvégi repertoárba.
fő a leves még rántás nélkül |
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
beáztatott bab |
- 25 dkg tarkabab
- 50 dkg füstölt tarja (ne legyen főtt)
- zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller,petrezselyem, zeller zöld
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 3-4 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
feldarabolt tarja - só
- bors
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- fél zacskó apró levestészta
- rántáshoz: liszt, olaj vagy sertészsír
Elkészítés:
1. Langyos vízbe beáztatom a babot 1/2- 1 órán keresztül.
zöldségek, tarja, fűszerek a fazékban |
3. Belerakom a paradicsomot, a paprikát, a hagymát, fokhagymát.
4. Rárakom a kockákra vágott füstölt tarját, és a leveskockát.
5. Megszórom a fűszerekkel, borssal, őrölt pirospaprikával.
fazék felöntve vízzel |
7. Felengedem vízzel, rárakom a petrezselymet.
8. Ízesítem a kristálycukorral, és a sóval, de azzal óvatosan, mert a tarja eleve sós ízű.
9. Bugyogástól számítva másfél órán át kis lángon főzöm fedő alatt (kis rés maradjon).
10. Utána beleszórom a tésztát, és tovább főzöm még kb. fél órát, hogy a tészta megpuhuljon.
11. Mielőtt kész a leves, elkészítem a rántást. Rántás készítés itt!
12. Utána még főzöm pár percig.