pörkölt és uborkasaláta |
rotyog a pörkölt |
Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
fokhagymás uborkasaláta |
- 80-90 dkg sertéscomb (vagy bármilyen hús)
- 20 dkg zsírszalonna (a bőre is szükséges)
- sertészsír
- 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
kockákra vágott hús - sárgarépa, fehérrépa, zeller (8-10 karika illetve kocka)
- 1-2 dl félédes vörösbor ( a száraz túl savanyú hozzá)
- 1-2 evőkanál narancs vagy sárgabarack lekvár
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- tengeri só
- bors
szalonna és a hagyma dínsztelődik - 1 csipet kristálycukor
- fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
- fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
- fél tubus (kisebbik) gulyás krém
- fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
- 1 db erőleves kocka
- 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
bor hozzáadása a húshoz |
lekvár hozzáadása a húshoz |
Nokedlihez:
Uborkasalátához:
- 4-6 nagyobb kígyóuborka
- 4-6 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- őrölt feketebors
- 1-3 evőkanál 15 %-os ételecet
- tengeri só
- kristálycukor
Elkészítés:
víz hozzáadása a húshoz |
1. Megpucolom az uborkát, és szeletelővel vékony karikákra szeletelem. Jól besózom, és tésztaszűrőbe teszem, hogy kieressze a folyadékot magából.
nokedli hozzávalók |
nokdeli tészta állaga |
4. Tálalásig hűtőben tárolom.
5. A lisztet, a tojást, a sót tálba teszem. Hozzáadom a kb. 6 dl vizet, és csomómentesre keverem a tésztát. Közben fazékban forralok vizet, amibe sót és egy kevés olajat teszek.
6. Nokedli szaggatóval beleszaggatom a tésztát a forrásban lévő vízbe.
szaggatóba rakott nokedli tészta |
8. A megmosott, megtisztított húst darabokra vágom.
9. A felkockázott szalonnát és a bőrét is egy kevés zsírban megpirítom, hogy üveges legyen. Hozzáteszem a hagymát, fokhagymát, és a szalonnával együtt dinsztelem tovább.
nokedli szaggatása |
11. Beleteszem a felkockázott húst, és rálocsolok 1-2 dl bort. A felaprított zöldségeket, paradicsomot és paprikát is rászórom. Tovább pirítom, amíg a hús kifehéredik.
12. Beleteszek 1-2 evőkanál lekvárt és egy csipetnyi kristálycukrot.
vízben megduzzadt nokedlik |
14. Hozzáteszem a 6-8 teáskanál őrölt pirospaprikát. Egyelőre nem sózom, mert a krémek alapból sósak.
15. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Úgy is elpárolog a felesleges víz, és nem lesz híg, mert sok a hagyma benne, ami sűríti.
16. Forrástól számítva 2 órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva), sűrűn kevergetve. Menet közben sózom meg óvatosan. Ha nem várom meg ezt a két órás főzési időt, nem érnek össze rendesen az ízek, és nem fő le rendesen a felesleges víz.
kész nokedli |
a majdnem kész nokedli |