2017. január 28., szombat

Zöldséges-vörösboros sertés pörkölt nokedlival és fokhagymás ubisalival


pörkölt és uborkasaláta
A hétvégi menüt megkoronázza a húsleves mellé készített fincsi sertéspörkölt. Ezer éve nem készítettem nokedlit, úgy hogy most megadtam a módját a mennyiséggel. :) A megunhatatlan uborkasaláta sem hiányozhat a pörkölt mellé.
rotyog a pörkölt
A pörkölt készítése folyamatosan változott az évek alatt, egyre több minden került bele, és egyre jobb lett az íze. Szülőktől, rokonoktól hallott praktikák és tanácsok vezettek el a tökéletes ízvilághoz.















Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
fokhagymás uborkasaláta
  • 80-90 dkg sertéscomb (vagy bármilyen hús)
  • 20 dkg zsírszalonna (a bőre is szükséges)
  • sertészsír
  • 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
    kockákra vágott hús
  • sárgarépa, fehérrépa, zeller (8-10 karika illetve kocka)
  • 1-2 dl félédes vörösbor ( a száraz túl savanyú hozzá)
  • 1-2 evőkanál narancs vagy sárgabarack lekvár
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • tengeri só
  • bors
    szalonna és a hagyma dínsztelődik
  • 1 csipet kristálycukor
  • fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
  • fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
  • fél tubus (kisebbik) gulyás krém
  • fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
  • 1 db erőleves kocka
  • 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
bor hozzáadása a húshoz




lekvár hozzáadása a húshoz












Nokedlihez:
  • 1 kg búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál tengeri só
  • zöldségek hozzáadása a húshoz
  • kb. 6-7 dl víz

Uborkasalátához:
  • 4-6 nagyobb kígyóuborka
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt feketebors
  • 1-3 evőkanál 15 %-os ételecet
  • tengeri só
  • kristálycukor


Elkészítés:
víz hozzáadása a húshoz

1. Megpucolom az uborkát, és szeletelővel vékony karikákra szeletelem. Jól besózom, és tésztaszűrőbe teszem, hogy kieressze a folyadékot magából.
nokedli hozzávalók
2. Mikor kieresztette a levét egy tálba (ne legyen műanyag) 1-3 dl hideg vizet öntök. 1-3 evőkanál ecetet rakok bele, és ízlés szerint sót és cukrot. A fokhagymát belereszelem, vagy fokhagymanyomóval szétnyomom. A sóval óvatosan, mivel az uborkánk is sós. A víz íze intenzív legyen, különben nem lesz finom a saláta. Teszek bele egy csipet őrölt borsot és őrölt pirospaprikát.
nokdeli tészta állaga
3. Miután elértem a kívánt ízt, kicsavarom az uborkából a felesleges folyadékot, és beleteszem a tálba.
4. Tálalásig hűtőben tárolom.

5. A lisztet, a tojást, a sót tálba teszem. Hozzáadom a kb. 6 dl vizet, és csomómentesre keverem a tésztát. Közben fazékban forralok vizet, amibe sót és egy kevés olajat teszek.
6. Nokedli szaggatóval beleszaggatom a tésztát a forrásban lévő vízbe.
szaggatóba rakott nokedli tészta
7. Amikor a nokedlik megduzzadtak, és feljöttek a tetejére, akkor már majdnem kész. Érdemes megkóstolni, és amikor kellőképp megpuhult, tésztaszűrőbe rakva hideg vízzel átmosom (ne legyen ragacsos), és lecsepegtetem.

8. A megmosott, megtisztított húst darabokra vágom.
9. A felkockázott szalonnát és a bőrét is egy kevés zsírban megpirítom, hogy üveges legyen. Hozzáteszem a hagymát, fokhagymát, és a szalonnával együtt dinsztelem tovább.
nokedli szaggatása
10. Rászórom a fűszereket, a leveskockát, a borsot, és a fűszerekkel együtt tovább pirítom így a fűszerek íze jobban érvényesül.
11. Beleteszem a felkockázott húst, és rálocsolok 1-2 dl bort. A felaprított zöldségeket, paradicsomot és paprikát is rászórom. Tovább pirítom, amíg a hús kifehéredik.
12. Beleteszek 1-2 evőkanál lekvárt és egy csipetnyi kristálycukrot.
vízben megduzzadt nokedlik
13. Rányomom a krémeket (fokhagyma, Piros Arany, gulyás, pörköltszaft), így kevergetem még pár percig.
14. Hozzáteszem a 6-8 teáskanál őrölt pirospaprikát. Egyelőre nem sózom, mert a krémek alapból sósak.
15. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Úgy is elpárolog a felesleges víz, és nem lesz híg, mert sok a hagyma benne, ami sűríti.
16. Forrástól számítva 2 órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva), sűrűn kevergetve. Menet közben sózom meg óvatosan. Ha nem várom meg ezt a két órás főzési időt, nem érnek össze rendesen az ízek, és nem fő le rendesen a felesleges víz.
kész nokedli
17. Nokedlival és uborkasalátával tálalom.
a majdnem kész nokedli