husileves pulykából |
Tonnányi cérnametéltet főztem ki hozzá, mert úgy eszem, hogy torony magasságban sorakoznak a metéltek a tányérban.
fő a húsleves |
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
húsok a fazékban: nyak és szárny |
- pulyka nyak és szárny
- zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld (ha van)
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
- só
- bors
- 1 teáskanál kristálycukor
- kisebb zacskó cérnametélt (250gr)
- olaj
Elkészítés:
hab eltávolítása |
1. A cérnametélthez felteszek vizet egy fazékba, megsózom, és kevés olajat öntök bele. A forrásban lévő vízbe belerakom a cérnametéltet, és addig főzöm, amíg eléri a megfelelő puhaságot. Tésztaszűrővel leszűröm, és hideg vízzel átmosom, hogy ne ragadjon.
2. A húsokat megmosom, megtisztítom, és hideg vízben felteszem főni. Egy szakácstól hallottam, hogy szigorúan hideg vízbe kell feltenni, mert így
jön ki a hús igazi zamata.
3. A keletkező habot eltávolítom.
4. A zöldségeket megmosom, megpucolom, és feldarabolva a húshoz hozzáteszem. A paradicsomot és a paprikát félbevágva, a hagymát és a fokhagymát egyben teszem hozzá.
5. Belerakom a leveskockát és az összes fűszert, a cukrot, a sót, borsot, a petrezselymet, és zeller zöldet. A cukor "kötelező", mert nagyon finom, lágy ízt ad a sónak.
összetevők a fazékban |
7. A húsokat kiszedem a zöldségekkel együtt, a levest tésztaszűrővel átszűröm, és átteszem egy másik fazékba.
8. Cérnametélttel tálalom.