2016. december 26., hétfő

Karácsonyi mézeskalács


2 kép a mézecskalácsokról


Tojás nélküli mézeskalács. Nem bonyolult és rögtön ehető. Nem kell várni vele, hogy puha legyen. Minden karácsonykor ezt sütöm. A család kedvence.








készre gyúrt tészta
Előző este készítsük el a tésztát, hogy jól összeérjenek az ízek, különben nem lesz kellőképp ízes a mézeskalács.
lábasban az összetevők
száraz összetevők











Hozzávalók:
felolvadt összetevők
  • 1 dl méz
  • 45 dkg liszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1/2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1/2 evőkanál gyömbér
  • 1/2 evőkanál őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg Ráma
  • 1,5 dl tej

Elkészítés:

1. Egy kisebb lábasba beleöntöm a mézet és a tejet.
2. Beleteszem a fűszereket és a vaníliás cukrot. Én a szegfűszegből többet teszek, hogy az domináljon. Szerintem így finomabb az íze.
3. Beleteszem a vajat.
tészta állaga
nyújtólap lisztezése
4. A tűzhelyen összemelegítem a lábasban lévő összetevőket. 
Hagyom kicsit kihűlni, hogy ne legyen forró.
5. Egy nagyobb tálba beleteszem a lisztet, a cukrot a szódabikarbónát, és összekevem..
6. A kihűtött masszát beleöntöm a tálba, és összegyúrom a hozzávalókat.
7. Ha túl sűrű a tészta óvatosan adagolom hozzá a tejet, hogy gyurma állaga legyen a masszának. Ha nagyon lágy, lisztet teszek hozzá kis adagokban.
tészta nyújtása
kinyújtott tészta
8. Kihűtöm a masszát, kevés lisztet szórok a tetejére és a tészta alá, majd folpackba becsomagolom, és berakom a hűtőbe éjszakára.
9. Másnap, elkészítés előtt 1-2 órával célszerű kivenni a hűtőből, különben nem tudunk a tésztával dolgozni.
10. Előkészítem a tepsit, szilikonos sütőpapírral beborítom.
11. Nyújtódeszkán félbevágom a tésztát. Ha kell még teszek alá lisztet, és kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtom. Formákra szaggatom.
12. Szaggatás után a formákat berakom a tepsibe, de ne tegyük túl közel egymáshoz azokat, mert megduzzadnak.
tepsiben sütésre várakozó formák
13. Előmelegített sütőben 180 fokon kell kb. 10 percig sütni. Akkor sült meg, ha az alja sárgás-barnás színt kap. A teteje puha marad, de ez ne tévesszen meg senkit. Arra vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.