töltött káposzta |
rotyog a káposzta |
töltelék: darált hús, fűszerek és rizs |
Hozzávalók: ( kb.15 db. töltelékhez mérettől függően) (A fazék átmérője 26 cm, lábas átmérője 28 cm.)
- 2 nagy fej káposzta
- savanyításhoz: kb. 10 evőkanál 15 %-os ételecet (28 cm-es átmérőjű lábasba, vagy 26 cm-es átmárőjű fazékba) és kb. 5 teáskanál tengeri só)
- 40 dkg füstölt tarja
- 40 dkg oldalas hús
- 1 db leveskocka (erőleves)
- fűszerek:
- 1 teáskanál kakukkfű,
- 1 teáskanál majoránna,
- 1 teáskanál bazsalikom,
- 1 teáskanál édes kömény (őrölt),
- 1 teáskanál borsikafű,
- 2 db babérlevél,
- 3 db szegfűszeg,
- 5 szem koriander,
- 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt),
- 1 teáskanál rozmaring,
- 1 teáskanál szemes fekete bors,
- 1 teáskanál vegeta
- 2 teáskanál tengeri só
- 2 teáskanál kristálycukor
- 1 doboz (1 liter) paradicsom ivólé (vagy sűrített paradicsom, de abból kevesebb kell)
a töltelék összekeverése |
Töltelékhez:
- 1 kg darált hús ( comb, lapocka)
- 1 bögre rizs + 1 db leveskocka (erőleves)
- fokhagyma krém (kisebb tubus 1/3-a), vagy 2-3 gerezd (vastag) reszelt fokhagyma
- vöröshagyma krém (nagy tubus 1/3-a), vagy 1 nagyobb reszelt vöröshagyma
- 2 csapott teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika
- fűszerek: (minden fűszerből fél teáskanál) vegeta, majoránna, bazsalikom, édes kömény (őrölt), rozmaring (őrölt), kakukkfű
ecetes, sós vízben a káposzta |
a fazékban rotyogó leváló káposzta levelek |
Elkészítés:
1. A káposztákat ecetes, sós vízben elő kell főzni. Előveszek 2 nagy fazekat/lábast, amiben elférnek a káposzták. (A lábas átmérője 28 cm, a fazék átmérője 26 cm.)
2. A káposzták torzsa részét körbe vagdosom bárddal, baltával, vagy akármilyen horror nagyságú eszközzel (döföm, szurkálom, vagy amit akartok :)))), hogy a forró vízben szépen leváljanak a levelek.
3. A megmosott káposztákat beleteszem a fazekakba, és annyi vizet engedek bele, hogy a forráskor ne a tűzhelyet savanyítsam.:)
kihalászott káposzta levelek |
De azért óvatosan, mert a végén "sósavas" káposzta lesz belőle. kb. 10 evőkanál 15 %-os ételecet (28 cm-es átmérőjű lábasba, vagy 26 cm-es átmérőjű fazékba) és kb. 5 teáskanál só)
5. Szépen forrnak a káposzták a vízben. Időnként megforgatom a káposzta fejeket azért, hogy minden oldalról rendesen átfőjenek a levelek. Ahogy leválnak a levelek, és kezdenek átlátszóvá válni, kihalászom azokat, és 2 nagy tálba pakolom őket.
apróra vágott káposzta |
7. Jöhet a töltelék elkészítése. A darált húst és a felsorolt hozzávalókat meg a félig főtt rizst összekeverem. Kóstolással ellenőrzöm hogy elég sós-e. Vigyázzunk a sóval, mert könnyen el lehet sózni.
8. Miután kihalásztam az összes káposztalevelet, előveszek egy nagy fazekat. Én azt használom, amiben főztem a káposztát, csak kiöblítem a tömény ecetből.
9. A fazék alját beborítom levelekkel, hogy véletlenül se égjenek le a töltelékek.
megtöltött káposzta |
10. Elkészítem a töltelékeket. Ebben a videóban megnézheted, hogyan tekerik fel a káposzta levelet. Ha szakadós a káposzta levél beleteszem még egy levélbe, de abba nem csavarom bele, hanem csak ráhajtom.
11. Mikor elkészültek a töltelékek, a fazékba beleszórom az apróra vágott káposzta egy részét. Ezután beleteszem a feldarabolt húsokat, és rá a töltelékeket. Utána beleteszem
a fűszereket, a cukrot, és a leveskockát. Sót csak módjával.
12. A töltelékek tetejére rárakom a maradék apróra vágott káposztát.
fazékba pakolt apró káposzta, húsok, töltelékek és fűszerek |
14. Forrástól számítva kb.4 órán át főzöm (közepes lángon) fedő alatt (kis rést hagyva) a káposztát keverés nélkül kizárólag forgatós rázogatással.
fazékban fő a káposzta |