2016. december 25., vasárnap

Anyu paradicsomos töltött káposztája

töltött káposzta
Karácsony első napján nem lehet más a menü, mint a töltött káposzta. Ez a töltött káposzta nem a "hagyományos" módon elkészített étel. Nekem ez a kedvenc káposztám, így készítem évek óta. Az egész család kedvence.
rotyog a káposzta


töltelék: darált hús, fűszerek  és rizs
















Hozzávalók:  ( kb.15 db. töltelékhez mérettől függően) (A fazék átmérője 26 cm, lábas átmérője 28 cm.)
  • 2 nagy fej káposzta
  • savanyításhoz: kb. 10 evőkanál 15 %-os ételecet  (28 cm-es átmérőjű lábasba, vagy 26 cm-es átmárőjű fazékba)  és kb. 5 teáskanál tengeri só)
  • 40 dkg füstölt tarja 
  • 40 dkg oldalas hús
  • 1 db leveskocka (erőleves)
  • fűszerek:
  •     1 teáskanál kakukkfű, 
  •     1 teáskanál majoránna,         
  •     1 teáskanál bazsalikom,
  •     1 teáskanál édes kömény (őrölt),
  •     1 teáskanál borsikafű, 
  •     2 db babérlevél, 
  •     3 db szegfűszeg, 
  •     5 szem koriander,
  •     1 késhegynyi szerecsendió (őrölt), 
  •     1 teáskanál rozmaring, 
  •     1 teáskanál szemes fekete bors,
  •     1 teáskanál vegeta
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • a töltelék összekeverése
  • 1 doboz (1 liter) paradicsom ivólé (vagy sűrített paradicsom, de abból kevesebb kell)

Töltelékhez:
  • 1 kg darált hús ( comb, lapocka)
  • 1 bögre rizs + 1 db leveskocka (erőleves)
  • fokhagyma krém (kisebb tubus 1/3-a), vagy 2-3 gerezd (vastag) reszelt fokhagyma 
  • vöröshagyma krém (nagy tubus 1/3-a), vagy 1 nagyobb reszelt vöröshagyma
  • 2 csapott teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 3 teáskanál őrölt pirospaprika
  • fűszerek: (minden fűszerből fél teáskanál) vegeta, majoránna, bazsalikom, édes kömény (őrölt), rozmaring (őrölt), kakukkfű
ecetes, sós vízben a káposzta
a fazékban rotyogó leváló káposzta levelek

Elkészítés:

1. A káposztákat ecetes, sós vízben elő kell főzni. Előveszek 2 nagy fazekat/lábast, amiben elférnek a káposzták. (A lábas átmérője 28 cm, a fazék átmérője 26 cm.)
2. A káposzták torzsa részét körbe vagdosom bárddal, baltával, vagy akármilyen horror nagyságú eszközzel (döföm, szurkálom, vagy amit akartok :)))), hogy a forró vízben szépen leváljanak a levelek.
3. A megmosott káposztákat beleteszem a fazekakba, és annyi vizet engedek bele, hogy a forráskor ne a tűzhelyet savanyítsam.:)
kihalászott káposzta levelek
4. Az ecet és a só adagolása nehéz kérdés, mert a fazekak mérete más és más. A lényeg, hogy rendesen savanyú és sós vizet kapjunk. Ezt kóstolással tudjuk belőni. Ne sajnáljuk belőle egyiket sem, különben íztelen lesz a káposzta. Mondhatnám, hogy olyan sósnak és savanyúnak kell lennie, amit nem szívesen kóstolunk meg. :)
De azért óvatosan, mert a végén "sósavas" káposzta lesz belőle.  kb. 10 evőkanál 15 %-os ételecet  (28 cm-es átmérőjű lábasba, vagy 26 cm-es átmérőjű fazékba)  és kb. 5 teáskanál só)
5. Szépen forrnak a káposzták a vízben. Időnként megforgatom a káposzta fejeket azért, hogy minden oldalról rendesen átfőjenek a levelek.  Ahogy leválnak a levelek, és kezdenek átlátszóvá válni, kihalászom azokat, és 2  nagy tálba pakolom őket.
apróra vágott káposzta
6. Amíg halászgatok elkészítem a rizst. 1 bögre rizshez 2 bögre vizet teszek, és bele az 1db leveskockát. Ezt csak addig főzöm, amíg felszívja a vizet.

7. Jöhet a töltelék elkészítése. A darált húst és a felsorolt hozzávalókat meg a félig főtt rizst összekeverem. Kóstolással ellenőrzöm hogy elég sós-e. Vigyázzunk a sóval, mert könnyen el lehet sózni.
8. Miután kihalásztam az összes káposztalevelet, előveszek egy nagy fazekat. Én azt használom, amiben főztem a káposztát, csak kiöblítem a tömény ecetből.
9. A fazék alját beborítom levelekkel, hogy véletlenül se égjenek le a töltelékek.
megtöltött káposzta 

10. Elkészítem a töltelékeket. Ebben a videóban megnézheted, hogyan tekerik fel a káposzta levelet. Ha szakadós a káposzta levél beleteszem még egy levélbe, de abba nem csavarom bele, hanem csak ráhajtom.
11. Mikor elkészültek a töltelékek, a fazékba beleszórom az apróra vágott káposzta egy részét. Ezután beleteszem a feldarabolt húsokat, és rá a töltelékeket. Utána beleteszem
a fűszereket, a cukrot, és a leveskockát. Sót csak módjával.
12. A töltelékek tetejére rárakom a maradék apróra vágott káposztát.
fazékba pakolt apró káposzta, húsok, töltelékek és fűszerek
13. Felöntöm paradicsomlével, és annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a káposztát. Lehet még bele tenni sűrített paradicsomot, ki hogyan szereti. Ha túl savanyú, cukorral és kevés vízzel (ha még nem töltötted tele teljesen) lehet kompenzálni. Ha nem elég savanyú, ecetet kell még utána önteni. Szükség szerint sózom a főzés közben. Hagyjunk helyet a fazék tetején, te legyen teljesen tele, mert a töltelékek dagadni fognak, és ki fog folyni a fazékból a lé.
14. Forrástól számítva kb.4 órán át főzöm  (közepes lángon) fedő alatt (kis rést hagyva) a káposztát keverés nélkül kizárólag forgatós rázogatással.



fazékban fő a káposzta
"Tilos" tejföllel tálalni. Ennek az ételnek teljesen más íze van, mint a hagyományos káposztának. A tejföl elrontja az ízét.