2019. január 28., hétfő

Fincsi lángos - jobb, mint a piaci

2 kép a lángosokról
Vasárnap a Nomafán most nem ettünk lángost, ezért ma úgy döntöttem bepótoljuk. Ismét megtelt két nagy tál. Isteni lágy, ropogós lángosok készültek.

sülnek a lángosok

élesztő elkeverése kevés tejjel















Hozzávalók: 
Sára keveri a tejes élesztőt
  • 1 kg búza finomliszt (fél kiló lisztből kb. 6-8 db lángos készíthető mérettől függően)
  • 1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 teáskanál kristálycukor
  • 2 teás kanál tengeri só
  • 6 dl víz
  • olaj a sütéshez
felfutott élesztő

Kenéshez:
Lehet fokhagymát vízbe beáztatni, de én fél tubus (kisebb) fokhagyma krémet kevés vízben felhígítok annyira, hogy megfelelő állagú (se túl híg, se túl sűrű) legyen. Így a lángost nem kell külön megsózni, mert a krém eleve sós. A krémet hűtőben, letakarva tárolom.

Elkészítés:


liszt, só, felfutott élesztő a tálban
Sára dagaszt :)
1. Felfuttatom az élesztőt. (1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 kávéskanál kristálycukor). A villával szétnyomott élesztőhöz hozzáadok egy kevés tejet, és elkeverem. Majd a többi tejet és a cukrot is belerakom, elkeverem. Mikrózom egy kicsit, hogy langyos legyen, és állni hagyom. Magasra felfut az élesztő.
apa dagaszt

készre dagasztott tészta
2. Egy nagyobb tálba beleöntöm az 1 kg lisztet, a 2 kávés kanál sót, a 6 dl vizet, és a felfuttatott élesztőt.
3. A masszát összedolgozom, és kb. 10 percig dagasztom. A kész tésztát pihentetem kb. 20-30 percet letakarva.
4. Miután a tészta pihent, átgyúrom. Egy igen ragadós, nagyon lágy tésztát kapunk. Ettől nem kell megijedni.
pihentetett tészta
5. Serpenyőbe olajat forrósítok. Bő olajban kell sütni a lángost, különben leég az alja.
fokhagymakrém
6. Mikor már elég forró az olaj, olajos kézzel kiszakítok a tálban lévő tésztából egy darabot. Kezemmel körbe-körbe forgatva nyújtogatom vékony, kör alakúra formázva. Középen vékonyabb legyen a tészta, mint a szélén.
7. Beleteszem az olajba, és nagy lángon hirtelen megsütöm.
vízzel higított fokhagymakrém
Minden egyes szakítás előtt érdemes a kezet beolajozni, mert igen lágy és ragadós a tészta. A lángost szép arany színűre sütöm. Figyeljünk oda, hogy ne süssük túl a kelleténél.
2 kép a kisült lángosokról
8. Evés előtt fokhagymás lével megkenem. Ízlés szerint tejföllel, sajttal, vagy bármivel tálalható.