2017. március 11., szombat

Zsírjára sült fokhagymás oldalas rizibizivel

Ezt az ínycsiklandozó ételt anyutól tanultam. Én inkább sütőben sütöm az oldalast, de amikor kedvem van hozzá, így készítem. Nagyon finom, kellemes ízvilágot ad neki a fokozatosan adagolt fokhagyma. Különleges, pikáns ízű eledel.
A megdermedt zsírból másnap fantasztikus zsíroskenyér tálalható reggelire. :)

rotyog az oldalas













bögrébe kimért rizs
Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
  • több mint 1 kg sertés oldalas
  • sertés zsír
  • 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma+4 nagyobb gerezd a fokozatos adagoláshoz
  • fűszerek (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna (2-3 teáskanál), bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring,)
    rizs pirítása
  • tengeri só
  • bors (frissen darált vagy őrölt)
  • 1 db erőleves kocka
  • 2-3 csipet kristálycukor
  • fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
  • 1 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
    rizs felöntve vízzel
  • 1-2 bögre rízs, olaj a pirításhoz, 1 erőleves kocka, só
  • borsó (ízlés szerinti adagban)


Elkészítés:

félig főtt rizs


1. Egy lábasba kevés zsiradékon a kimért rizst pár percig pirítom. Felöntöm vízzel. Ha 1 bögre rizst rakok fel, ahhoz kb. két és fél bögre víz szükséges.
hagyma dinsztelése
fűszer hozzáadása a hagymához
Belerakom a borsót, a leveskockát, egy kevés sót, és fedő alatt kis lángon puhára főzöm. Mi nem kedveljük a belül kemény rizst, ezért ha a víz mennyisége nem elegendő és lefőtt a rizsről, akkor egy keveset hozzá lehet még önteni. Ritkán kavargassuk. Ha megfőtt a rizs, még fedő alatt hagyom kb. negyed órát.
megtisztított, feldarabolt oldalas
2. Megmosom, feldarabolom a húst.
3. Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát bő zsíron megdinsztelem.
oldalas hozzáadása a hagymához
4. Rárakom a fűszereket, a borst, a leveskockát, és tovább dinsztelem.
5. Beleteszem a húsdarabokat, fehéredésig keverem.
6. Belerakom a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, a fokhagyma krémet, és a 3 csipet kristálycukrot. Tovább kevergetem.
7. Nem rakok hozzá vizet. (A hús, a paradicsom, paprika elég folyadékot ereszt magából.)
paradicsom,paprika húshoz adása
8. Forrástól számítva két órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva).
adagoásra váró fokhagymák
9. Sűrűn kevergetem, és a főzési idő alatt adagolom a további fokhagymákat. Lehet fokhagyma nyomóval, vagy reszelve hozzáadni.
főzési idő elején rotyogó oldalas
10. A sót főzés közben adagolom óvatosan, mert könnyen el lehet sózni. Ha mégis sikerült, egy kis cukorral kompenzálhatod. A főzési idő vége felé vigyázni kell, mert könnyen leéghet. Sűrűbben kell kavargatni.
11. Rizibizivel tálalom.