Ezt az ínycsiklandozó ételt anyutól tanultam. Én inkább sütőben sütöm az oldalast, de amikor kedvem van hozzá, így készítem. Nagyon finom, kellemes ízvilágot ad neki a fokozatosan adagolt fokhagyma. Különleges, pikáns ízű eledel.
A megdermedt zsírból másnap fantasztikus zsíroskenyér tálalható reggelire. :)
|
rotyog az oldalas |
|
bögrébe kimért rizs |
Hozzávalók: (a lábas átmérője 28 cm)
- több mint 1 kg sertés oldalas
- sertés zsír
- 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma+4 nagyobb gerezd a fokozatos adagoláshoz
- fűszerek (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna (2-3 teáskanál), bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring,)
|
rizs pirítása |
- tengeri só
- bors (frissen darált vagy őrölt)
- 1 db erőleves kocka
- 2-3 csipet kristálycukor
- fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
- 1 db paradicsom
- 1 db TV paprika
|
rizs felöntve vízzel |
- 1-2 bögre rízs, olaj a pirításhoz, 1 erőleves kocka, só
- borsó (ízlés szerinti adagban)
Elkészítés:
|
félig főtt rizs |
1. Egy lábasba kevés zsiradékon a kimért rizst pár percig pirítom. Felöntöm vízzel. Ha 1 bögre rizst rakok fel, ahhoz kb. két és fél bögre víz szükséges.
|
hagyma dinsztelése |
|
fűszer hozzáadása a hagymához |
Belerakom a borsót, a leveskockát, egy kevés sót, és fedő alatt kis lángon puhára főzöm. Mi nem kedveljük a belül kemény rizst, ezért ha a víz mennyisége nem elegendő és lefőtt a rizsről, akkor egy keveset hozzá lehet még önteni. Ritkán kavargassuk. Ha megfőtt a rizs, még fedő alatt hagyom kb. negyed órát.
|
megtisztított, feldarabolt oldalas |
2. Megmosom, feldarabolom a húst.
3. Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát bő zsíron megdinsztelem.
|
oldalas hozzáadása a hagymához |
4. Rárakom a fűszereket, a borst, a leveskockát, és tovább dinsztelem.
5. Beleteszem a húsdarabokat, fehéredésig keverem.
6. Belerakom a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, a fokhagyma krémet, és a 3 csipet kristálycukrot. Tovább kevergetem.
7. Nem rakok hozzá vizet. (A hús, a paradicsom, paprika elég folyadékot ereszt magából.)
|
paradicsom,paprika húshoz adása |
8. Forrástól számítva két órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva).
|
adagoásra váró fokhagymák |
9. Sűrűn kevergetem, és a főzési idő alatt adagolom a további fokhagymákat. Lehet fokhagyma nyomóval, vagy reszelve hozzáadni.
|
főzési idő elején rotyogó oldalas |
10. A sót főzés közben adagolom óvatosan, mert könnyen el lehet sózni. Ha mégis sikerült, egy kis cukorral kompenzálhatod. A főzési idő vége felé vigyázni kell, mert könnyen leéghet. Sűrűbben kell kavargatni.
11. Rizibizivel tálalom.