borsóleves csirkeszárnnyal |
A kamerám sajnos felmondta a szolgálatot, így kénytelen voltam a telómmal fényképezni, és hát...hogy is mondjam....nem készített jó képeket, de próbáltam kissé felturbózni azokat, amennyire lehetett.
fő a leves (még borsó nélkül) |
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
grízgaluska hozzávalók összekeverve |
- 6-8 db csirkeszárny
- zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller,petrezselyem, zeller zöld
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 3-4 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
- só
előkészített csirkeszárnyak - bors
- 1-2 teáskanál kristálycukor
- sertés zsír
- 250 gr zöldborsó
- 3 db tojás
- 9 púpozott evőkanál búzadara
- 3 csipet só
- 3 teáskanál olaj
- 1 db erőleves kocka a vízbe
zöldségek puhítása |
1. A galuskával kezdem. A tojásokat felverem, és beleteszem a többi hozzávalót. Alaposan elkeverem. Sűrű, tejfölszerű masszát kell hogy kapjunk. Letakarva kb. 1 órára a hűtőbe teszem.
2. Megmosom, megtisztítom a szárnyakat.
3. A feldarabolt zöldségeket sertészsíron puhítom.
fűszerek belekeverése a zöldségekhez |
5. Beleteszem a fűszereket, a borsot, és a leveskockát.
6. Amikor puhul a zöldség, beleteszem a szárnyakat, és még 5-10 percig kevergetem a zöldségekkel együtt.
7. Felöntöm hideg vízzel. Beleteszem a sót, és 1 teáskanál kristálycukrot, és a megmosott petrezselymet, zellerzöldet.
fűszeres zöldségek |
9. Miután kihalásztam a szárnyakat, beleteszem a borsót. A fagyasztott borsó lehűti a levest, nagyobb lángra állítom, amíg újra bugyogni kezd, és utána vissaveszem a kezdeti lángra.
10. Ha szükséges, teszek hozzá cukrot, sót.
minden hozzávaló a fazékban és felöntve vízzel |
12. Míg fő a leves, vizet forralok egy fazékban.
13. Beleteszek egy leveskockát, megvárom míg bugyogni kezd a víz. Utána leveszem a lángot, hogy csak gyöngyözzön.
14. Előveszem a galuska masszát, és egy vizes kanállal felveszek egy adagot, amit egy másik kanál segítségével (letolom róla) beleteszek a forrásban lévő vízbe.
gombóc kiszedése |
16. Mikor eléggé duzzadt, és puha érzés a kanállal megkocogtatni, akkor kiveszek egy kisebb darabot, és félbe vágom. Látjuk, kóstoljuk, és megállapítjuk, hogy kell-e még főzni.
17. Mikor megfőtt, kihalászom a gombócokat.
A levest grízgaluskával tálalom.
főnek a gombócok |