2016. december 4., vasárnap

Kókuszos-csokis piskóta kocka

A hétvégi ebéd után jólesik egy pár kókuszos sütemény. Egyszerű a piskóta tésztát elkészíteni, a kakaó máz sem bonyolult. Előfordul, hogy mázas lesz a konyha, és kókuszreszelékben hempergünk, de az íze ezt elfeledteti velünk, ahogy a szánkba vesszük ezt a finomságot.






bekevert tészta állaga
bekevert tészta


sütőpapiros tepsiben a tészta



Hozzávalók:

    A tésztához

  •     20 dkg porcukor
  •     1 db tojás
  •     5 dkg Rama
  •     4 dkg méz
  •     30 dkg liszt
  •     1 kávéskanál sütőpor
  •     2 dl tej
készül a kakaó máz

  A mázhoz
  •     25 dkg kristálycukor
  •     20 dkg Rama
  •     5 dkg kakaópor
  •     5 evőkanál víz

 




A beforgatáshoz
    készülő kakaó máz állaga
  •     20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

1. A tésztához felolvasztom az 5 dkg Ramát. A mézet is beletesszem, majd együtt melegítem a két hozzávalót.
2. Egy mély tálba teszem a tojás egészét és egy kézi habverővel kissé felverem. Ráöntöm a tejet, a felolvasztott Ramát ,a mézet, majd összekeverem. Beleteszem az átszitált porcukrot, majd a lisztet és a sütőport. Alaposan összekeverem a habverővel.
 aranybarnára sült tészta
3. Egy sűrűn folyós tésztát kapunk, amit egy 25x35 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe öntök. Előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 20-25 perc alatt megsütöm. Vigyázzunk, mert a méz miatt könnyen pirul. Ajánlom a fogvájó tesztet, hogy a tészta ne legyen ragacsos. A fogvájót beleszúrom a piskóta közepébe, és ha látok rajta tészta maradékot, akkor még sütni kell a piskótát. Ha a fogvájón nem marad tészta, akkor teljesen megsült. A sütőpapírt a kissé kihűlt piskótáról el kell távolítani (fordíts meg a tésztát, és úgy szedd le róla). Ha melegen teszed, ragad, és szétmorzsolja a tésztát.
4. Elkészítem a mázat. A mázhoz szükséges 20 dkg Ramát a vízzel megolvasztom, majd forrásig hevítem. A kristálycukrot összekeverem a kakaóporral és több részletben hozzáadom a forrásnak indult Rama-víz keverékéhez, miközben egy kézi habverővel folyamatosan kevergetem. Összefőzöm.
5. A kihűlt tésztát felvágom téglalap alakú darabokra, majd villa segítségével a forró csokoládészószba mártom. Kiemelem az edény falánál, lehúzom róla a felesleget és beleforgatom a kókuszreszelékbe.

A máz hamar besűrűsödik, ilyankor érdemes egy kevés vízzel higítani. Nagyon alacsony hőfokra állítva, időnként kevergetve szoktam mártogatni a kockákat, hogy meleg maradjon a massza, különben még hamarabb besűrűsödik.

Annyira finom, hogy megy a harc a kockákért. :)