|
sajtos kiflik |
Több éve a netről bogarásztam ki ezt a receptet, kicsit belekavarintottam saját szájíz szerint, így vált tökéletessé. A család imádja. Készítsd el te is, nem fogod megbánni. Aki megkóstolja, mindig így fogja elkészíteni. Puha, ropogós, és friss marad ez a csodás kifli.
|
Sára dagaszt :) |
Hozzávalók:
|
összetört élesztő és cukor |
- 1 kg búza finomliszt
- 1 kis pohár kefír (150g)
- 4 dl tej
- 1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 teáskanál kristálycukor
- 3 és fél teás kanál tengeri só
|
kevés tejben elkevert élesztő |
- 1 teás kanál sütőpor ( másnap is puha marad a tészta)
- 8 evőkanál olaj
- 10 dkg Karaván sajt a tésztába
- 30 dkg Trappista sajt a tetejére
- 1-2 db tojás a kenéshez
|
felfutott élesztő |
Elkészítés:
|
összetevők a tálban |
1. Az élesztőt felfuttatom. Az élesztőt villával összetörve belerakom egy mélyebb tányérba, hozzáadom a
|
összedolgozott tészta |
kristálycukrot, és egy kevés tejjel elkeverem. Hozzáadom a többi tejet. Mikróba langyosra melegítve állni hagyom, hogy felfusson.
2. A tálba belerakom a hozzávalókat, és a felfuttatott élesztőt. A sajtot lereszelem, és a tálba teszem.
|
apa dagaszt |
3. A tésztát összedolgozom, és 20 percig dagasztom. Majd letakarva pihentetem 1 órát. A lényeg, hogy a tészta a duplájára dagadjon.
|
duplájára dagadt tészta |
4. Lisztezett nyújtólapra rakom, összegyúrom annyi liszttel, hogy nyújtható tészta legyen belőle. A tészta ragacsos és lágy, ettől nem kell megijedni. Legalább két részre vágom, de ha kisebb kifliket szeretnék, négy részre vágom.
|
nyújtólap lisztezése |
|
tészta liszttel való összedolgozása |
5. A tésztát nyújtó rúddal kb. fél centis nagyságúra nyújtom. A kör formára nyújtott tésztát 4 részre vágom
függőleges és vízszintes irányban. A kapott negyedeket elfelezem, és így tovább. Attól függ milyen vékonyra nyújtottad a tésztát, és milyen nagyságú kifliket szeretnél formázni. A
|
kinyújtott tészta |
|
tészta nyújtása |
háromszög két szélét megfogom, kicsit meghúzom, és finoman húzva tekerem fel kifli formájúra. Lisztes kézzel dolgozz, ha kell a háromszögekre is szórj lisztet, hogy ne ragadjon a tészta. (Fáradt és lusta voltam, úgy hogy vastagabb és nagyobb kifliket formáztam.)
|
háromszögre felvágott tészta |
6. Berakom a kifliket sütőpapíros tepsibe, a tetejét lekenem a felvert tojással, rárakok reszelt sajtot, és pihentetem kb. 20 percet.
|
tojással megkent,sajttal megrakott kiflik |
7. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm. Ha már szép aranybarna a kiflik teteje, kiveszem a sütőből.
|
aranybarnára sült kiflik
|