2017. december 24., vasárnap

Rusztikus házi cipó egyszerűen vagy kefírrel

2 kép a kenyérről
A házi kenyérnél nincs is jobb. Ezerféle variációban el lehet készíteni. Ebben a receptben kétféle elkészítési módot mutatok be.

Lágy, puha, és kívül ropogós kenyér sült meg a lehető legegyszerűbben.
másik alkalommal készült kenyér az 1 kg lisztből



Hozzávalók az egyszerű kenyérhez:
cukros tejben kevert élesztő

  • 500 g BL-55  búza finomliszt
  • fél csomag élesztő - 1 dl tej - 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 2.5 dl víz

Hozzávalók a kefíres kenyérhez:

  • 1kg BL-55  búza finomliszt, de lehet kenyérlisztből is BL-88, vagy fele-fele arányban
  • 1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 teáskanál kristálycukor
    felfutott élesztő
  • 150 g kefir
  • 2 és fél teáskanál tengeri só 
  • 4 dl víz

bedagasztott tészta









Elkészítés:


1. Felfuttatom az élesztőt. Egy kevés tejben villával szétnyomom, hozzáadom a cukrot, és a maradék tejet. Mikróba langyosra melegítem, és hagyom felfutni.
megkelt tészta
2. Keverőtálba rakom a hozzávalókat, és a felfutott élesztőt.
bedagasztott tészta állaga
3. Kézzel összedolgozom, és kb. 15-20 percig dagasztom. A tészta ragacsos, ettől nem kell megijedni.
4. A dagasztás után letakarva pihentetem kb. 30-60 percet.
5. A pihentetés után átdolgozom kézzel, és megint letakarva pihentetem kb. 30-60 percet.
6. A második pihentetés után ismét átdolgozom, és sütőpapíros tepsibe teszem. Nem formázom, csak megcsipkedem a tetejét.
sütőpapíros tepsi
második kelesztés
7. Előmelegített sütőbe beleteszem a kenyeret. A sütő aljába egy tepsit helyezek amibe vizet öntök, hogy a kenyér ne száradjon ki. 235 fokon 20 percig sütöm, majd 185 fokon 40 percig sütöm
8. A sütőt ne nyitogassuk, a vége felé már meg lehet fordítani a tepsit, ha szükséges az egyenletes pirulás
megsült kenyér
tepsiben a tészta
érdekében.

9. A megsült kenyeret rácsra kiteszem, és lespriccelem vagy megkenem kevés vízzel a tetejét.
10. Hagyom kihűlni, és kihűlt állapotban szeletelem.