![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDhXXt9QXrQeY10c3cKe51RXXrIeJSBpnja2N9jXcEnENHEDUJSpe2Fcfa33_BhpIWPyZcSsRzZJ_BnIpJWjoJ9Hd-r_JPHkG7JZVdqRKlyOpAkqsdmZwSNkO9DQ1r02slkskJqDF3E8ai/s320/anigifnarancs.gif) |
3 kép a szörpről |
Pár napja azon gondolkodtam, hogy miért ne csinálhatnék szörpöt a családnak. Megvesszük a mű ízű, adalékos szörputánzatokat, ehelyett ihatnánk igazi gyümölcsből készített szörpöt. Több receptet megnéztem, kettőt kiválasztottam és ezekből gyúrtam össze a saját szörp receptemet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi71khIzs6kB4F87WiEYq_vviw5kbLlD7NhjHMlPWBr64DWMHUXa0QdH2eqeoC1CuP8JKo6b02LOjvI68pCMJziIEvxxlPAKZF8lQqbPuAWhk8BgnBOZp7s3Rnu0yIR6yXuPSXgWRnUXFXd/s1600/2gif.gif) |
rotyog a fűszeres narancs |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2FKtsi0cqLbk-v3Zy-UuMhT5XjPp70LfuYezWvD5daPc-t9MoyfQrz9XYxTbxj4aWjpsaa7tNsOV-IuUkB10u8_KIm4qIlK0jhZkqDnKv8Yc9LJJ3LLQbGDpFCFTaVNTaLBB8fLMC6INA/s200/S2050004.JPG) |
répák és víz a fazékban |
Hozzávalók:
- 2-4 db sárgarépa
- 2 kg narancs
- fél kg citrom
- 1 kg kristályckor
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc0OcjGCG-YI2BF_sl8R0Vk0v-7w_vwjnbsdf-45imBmyA3MVdUunAcPpnkEhNrRuBjSYqq-j5xfHJrFtqQTRUCazjpWpzLlApxo3d-DYj8leYeqyoqF_V2raRg2m4tbZSXM8JFhdjmNdH/s200/1gif.gif) |
répa turmixolása |
- 1 vanília rúd
- 1-2 rúd fahéj (vagy fél teáskanál őrölt fahéj)
- 1 teáskanál gyömbér
- fél teáskanál szegfűszeg
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgICNr5NdCssi5BUJVSsZjGfYult8pD9dcoy_n6T2Wit5aTI_JIaBJP6oFTWRJCJ9lJT_KpLuYnfn0ALHyIfP0V2IJqS7NhcrM-m91Gr2pEWcn7q54v9Tz61uzFLsjjbCgGtcbo_mNJJTds/s200/S2050007.JPG) |
a pépesre turmixolt répa |
- 1 csillagánizs
Elkészítés:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivN27zdM4DNGnBGapzq-5IB53imVx3O1qGTVDKEyF8IO2Ht2gPosalxrJPRIiA9jEDVl6fsEeC81BF5xD5E29NBoWrXP1XszQj6_P1nH0yZBATOVB0OvJWxtSAvj-UNxsuXKSlaBVuKrR6/s200/S2050012.JPG) |
narancsok és fűszerek a fazékban |
1. A répákat megpucolom, felkarikázom, beleteszem egy fazékba, felöntöm egy kis vízzel, hogy ellepje és nagy lángon megfőzöm.
2. Kézi mixerrel pépesítem a megfőtt répát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlZSQ7ki-_gYoPPeXIp5dNjjzn7RZ234hnEv3OK7YxBpQ2Z0oNGUOIU0tGijtabG7LjzU13BtPLFKFkC4ouiEjKEgvvHIZuzId5uh2ISbkBB6P1l-i1_5inFnwkc8GguzhRJ64RMC2qjVG/s200/S2050014.JPG) |
szétfőtt narancs a szűrőben |
3. A narancsokat megpucolom, és szétszedem, beleteszem a répás fazékba.
4. Ráfacsarom a citromok levét, és beleteszem a cukrot és a fűszereket.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEAQery-G50MBqeNL66uXaG8m6s8ui7bUtRPWPZ7vQo3ODA_KVEE0X0GdpGBMIXC0TsVEWaPWaNgnRAvGbp2sYnArFOWGX_v0caSf8pbvCghOO_VRP6V6JG9qabSf9seZVjhAagoircTj0/s200/S2050018.JPG) |
narancs passzírozása |
5. Közepes lángon szétfőzöm a narancsot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA0U1r8mUe0Kwcc1nYTF0oRzzp_7jGnLsYVvmrEXDD93q-zTQLwd_TNTFoOlOyloUFu_kfW3w049unu3l-BDfFMaqGUX-LrBjduDnjxnx_J5qFG5FF3OOFdxpFNdUZvl4tOYDwerqscOg6/s200/3gif.gif) |
a szirup újrafőzése |
6. Teaszűrőn keresztül átpasszírozom, és visszateszem főni még kb, 10 percig.
7. Újra átszűröm a szirupot, és sterilizált üvegekbe töltöm. (Egyszerű sterilizálás: az üvegeket kimosom, kiöblítem és nedvesen berakom a mikróba 1 percre.)
8. A kihűlt szörpöt hűtőszekrényben tárolom.