2017. október 23., hétfő

Laktató babgulyás az egész családnak

babgulyás
A hosszú hétvége utolsó napján igen laktató ételt tálaltam fel a családnak. A gulyás alapból masszív tartalommal rendelkezik, a babos változat még inkább.
Kenyérrel isteni, és pukkadásig ehető. Azért egy kis nasi belefért még a repertoárba piskóta formájában.


rotyog a leves




vízbe áztatott bab




felvágott hagyma, fokhagyma
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
  • 60 dkg sertéscomb (de lehet bármilyen hús)
  • 40 dkg füstölt tarja ( ne legyen főtt)
  • 250 gr tarkabab
  • 4 db nagyobb krumpli
  • zöldségek (sárga-fehérrépa, zeller, karalábé, zellerzöld, petrezselyem)
  • 1 db nagyobb TV paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
    felvágott hús
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • fél zacskó apró levestészta
  • 10 dkg füstölt zsírszalonna
  • sertés zsír
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2-1 babérlevél
    felvágott füstölt tarja
  • bors
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
    összevágott szalonna
  • fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
  • fél tubus (kisebbik) gulyás krém
  • fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
  • 1 db erőleves kocka
  • 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
    összevágott krumpli
    összevágott paradicsom, paprika
Elkészítés:

1. A babot vagy előző este, vagy 2-4 órával főzés előtt langyos vízbe beáztatom.
2. A húst, a tarját megmosom, kockákra vágom.
zöldségek összevágva
3. A zöldségeket megpucolom, és karikákra, kockákra vágom.
szalonna zsírban pirítása
4. A krumplit, a szalonnát kockákra vágom.
5. A szalonnát kevés zsíron megpirítom.
6. Ráteszem a hagymát, fokhagymát és üvegesre dinsztelem.
hagyma és szalonna dinsztelése
7. Rászórom a fűszereket, a leveskockát, és dinsztelem a hagymával együtt.
fűszerek a hagymában
8. Rárakom a kockákra vágott paprikát és paradicsomot, tovább dinsztelem, amíg levet ereszt.
9. A kockákra vágott húst belerakom, és addig pirítom, amíg kifehéredik.
paradicsom, paprika a hagymában
10. Rárakom a krémeket, és az őrölt pirospaprikát.
11. Rászórom a zöldségeket, a krumplit, a babot és a füstölt tarját.
hús a paradicsom-paprikás hagymában
12. Felengedem vízzel. (mindenképpen lepje el)
13. Rakok bele sót, kristálycukrot. Beleteszem a zellerzöldet és a petrezselymet.
bab,krumpli,tarja a húshoz adva
14. Bugyogástól számítva kb. másfél órát főzöm fedő alatt (kis rést hagyva), és utána teszem bele a levestésztát.
Majd tovább főzöm, amíg a tészta meg nem fő. Minimum két órát főzöm a levest, de van amikor több ideig, ez az összetevőktől is függ.
vízzel felengedett hozzávalók
15. A végén leszedem a felesleges zsírt, mert nem szeretjük a vastagon úszó zsírt a leves tetején.
16. A babgulyást kenyérrel tálalom.
a megfőtt leves