babgulyás |
Kenyérrel isteni, és pukkadásig ehető. Azért egy kis nasi belefért még a repertoárba piskóta formájában.
rotyog a leves |
- 60 dkg sertéscomb (de lehet bármilyen hús)
- 40 dkg füstölt tarja ( ne legyen főtt)
- 250 gr tarkabab
- 4 db nagyobb krumpli
- zöldségek (sárga-fehérrépa, zeller, karalábé, zellerzöld, petrezselyem)
- 1 db nagyobb TV paprika
- 1 db nagyobb paradicsom
felvágott hús - 4-5 fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- fél zacskó apró levestészta
- 10 dkg füstölt zsírszalonna
- sertés zsír
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2-1 babérlevél
felvágott füstölt tarja - só
- bors
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
összevágott szalonna - fél tubus (kisebbik) Piros Arany krém
- fél tubus (kisebbik) gulyás krém
- fél tubus (kisebbik) pörköltszaft krém
- 1 db erőleves kocka
- 7-10 teáskanál őrölt pirospaprika
összevágott krumpli összevágott paradicsom, paprika
Elkészítés:
1. A babot vagy előző este, vagy 2-4 órával főzés előtt langyos vízbe beáztatom.
2. A húst, a tarját megmosom, kockákra vágom.
3. A zöldségeket megpucolom, és karikákra, kockákra vágom.
4. A krumplit, a szalonnát kockákra vágom.
5. A szalonnát kevés zsíron megpirítom.
6. Ráteszem a hagymát, fokhagymát és üvegesre dinsztelem.
7. Rászórom a fűszereket, a leveskockát, és dinsztelem a hagymával együtt.
8. Rárakom a kockákra vágott paprikát és paradicsomot, tovább dinsztelem, amíg levet ereszt.
9. A kockákra vágott húst belerakom, és addig pirítom, amíg kifehéredik.
10. Rárakom a krémeket, és az őrölt pirospaprikát.
11. Rászórom a zöldségeket, a krumplit, a babot és a füstölt tarját.
12. Felengedem vízzel. (mindenképpen lepje el)
13. Rakok bele sót, kristálycukrot. Beleteszem a zellerzöldet és a petrezselymet.
14. Bugyogástól számítva kb. másfél órát főzöm fedő alatt (kis rést hagyva), és utána teszem bele a levestésztát.
Majd tovább főzöm, amíg a tészta meg nem fő. Minimum két órát főzöm a levest, de van amikor több ideig, ez az összetevőktől is függ.
15. A végén leszedem a felesleges zsírt, mert nem szeretjük a vastagon úszó zsírt a leves tetején.
16. A babgulyást kenyérrel tálalom.
1. A babot vagy előző este, vagy 2-4 órával főzés előtt langyos vízbe beáztatom.
2. A húst, a tarját megmosom, kockákra vágom.
zöldségek összevágva |
szalonna zsírban pirítása |
5. A szalonnát kevés zsíron megpirítom.
6. Ráteszem a hagymát, fokhagymát és üvegesre dinsztelem.
hagyma és szalonna dinsztelése |
fűszerek a hagymában |
9. A kockákra vágott húst belerakom, és addig pirítom, amíg kifehéredik.
paradicsom, paprika a hagymában |
11. Rászórom a zöldségeket, a krumplit, a babot és a füstölt tarját.
hús a paradicsom-paprikás hagymában |
13. Rakok bele sót, kristálycukrot. Beleteszem a zellerzöldet és a petrezselymet.
bab,krumpli,tarja a húshoz adva |
Majd tovább főzöm, amíg a tészta meg nem fő. Minimum két órát főzöm a levest, de van amikor több ideig, ez az összetevőktől is függ.
vízzel felengedett hozzávalók |
16. A babgulyást kenyérrel tálalom.
a megfőtt leves |