2018. május 21., hétfő

Kegyetlen tinédzserek

Ismét egy megtörtént esetet feldolgozó film. A témája drámai, megdöbbentő, elgondolkodtató. Mivé lesz a világ, milyen nemzedék nevelődik fel, hol van az empátia, a megértés, az emberség...
Az erőszak az iskolákban is tombol, aminek elképzelhetetlen következményei lehetnek.
Ez a film ezt mutatja be, és ami a legszomorúbb, hogy ez valós történet, amitől az egész  hátborzongatóvá válik.



A film nézése alatt tehetetlen düh fortyogott bennem. A tanári és szülői alkalmatlanság, a félvállról vett dolgok, a majd megoldódik minden magától hozzáállás felborzolta a lelkivilágom.
Anyaként bele sem merek gondolni, mi lenne, ha az én gyerekeimmel történne meg ez a sok borzalom.

A filmet szinte sokkos állapotban néztem végig. Az események lépésről lépésre fokozódnak. Kisebb atrocitásokkal kezdődik, és ahogy egyre durvul az erőszak, a végére számomra elképzelhetetlen katasztrófa következik be. Fel sem tudom fogni, hogy ezeket a kegyetlen dolgokat tizenévesek követik el szívatásból, jópofáskodásból, hogy megmutassák a társaiknak, milyen vagány gyerekek, és hogy senki se merjen nekik ellent mondani.

Két fiatal fiú sorsát követhetjük végig, akik nem barátok, de összeboronálja őket a kegyetlen sors. Az egyik fiú kiáll a másikért tudván, milyen következményei lesznek ennek a védelmező hozzáállásnak.

Mindenképp ajánlom ezt a filmet, hiszen ez a probléma sajnos aktuális. Felelősek vagyunk gyermekeinkért, egymásért a jövő nemzedékéért. Nem dughatjuk homokba a fejünket az erőszak láttán.
Nagyon jól megrendezett filmről van szó. Hatással lesz rád, erre készülj fel!


Az osztály - észt filmdráma, 2007

Joosep az osztály lúzere, kegyetlen tréfák célpontja. Apja katona, ezért az a véleménye, hogy fiának meg kell védenie magát. Kaspar új fiú az osztályban. Egy napon, amikor a fiúk meztelenre vetkőztetik Joosepet, és belökik a lányöltözőbe, Kaspar úgy dönt, hogy megvédi osztálytársát. Ezzel ő is az osztály célpontjává válik. Egy különösen megalázó eset után úgy döntenek, kölcsön veszik Joosep apjának fegyvereit, és bosszút állnak. A közelmúltban előforduló iskolai lövöldözések adnak szomorú aktuálitást a filmnek, amely megpróbál választ adni arra, vajon mi visz rá egy gyereket ilyen szörnyű tettekre.