2017. július 4., kedd

Spagetti alla Kerekes

spagetti
Ez az étel nem a klasszikus bolognai spagetti, ez saját verzió. Annyiféle variáció olvasható a neten, hogy mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelőt. Ahogyan én készítem, az időről időre alakult ilyenné, nincs túlkombinálva, egyszerű és nagyon finom.


Hozzávalók:

  • 60 dkg darált sertéscomb
  • 6-8 db csiperke gomba
    gomba összevágva
  • sertészsír
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek a húshoz (ízlés szerint): egy csapott teáskanál őrölt kömény, bazsalikom, oregáno, majoránna, tengeri só, és fél teáskanál darált feketebors
  • 2 db 140 grammos és 1 db 70 grammos sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál ketchup
  • fűszerek a paradicsom szószba (ízlés szerint): 1 csapott teáskanál oregánó, bazsalikom, 2 csapott teáskanál kristálycukor, fél csapott teáskanál tengeri só
    hagyma, fokhagyma összevágva
  • 500 gr spagetti tészta: vízbe kevés étolaj és 2 teáskanál tengeri só
  • 10-20 dkg trappista sajt 

Elkészítés:

hagyma dinsztelése
1. Kifőzöm a tésztát. A fazékban lévő vízhez adok egy kevés olajat, és kb 2
darálthús hozzáadva a hagymához
teáskanál sót. A forrásban lévő vízbe beleteszem a tésztát, és addig főzöm, amíg megfelelő puhaságot ér el. Leszűröm, és tésztaszűrőn keresztül hideg vízzel átöblítem, majd egy nagyobb edénybe belerakom.
kifehéredett hús
gomba, fűszerek hozzáadva a húshoz
2. A gombákat megpucolom, és a kalap részét csíkokra vágom.
3. Az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát serpenyőben dinsztelem kicsit több zsírban.
összekevert szósz
4. Miután már üvegesre pirult, hozzáadom a darálthúst, és fehéredésig pirítom..
szósz hozzáadva a gombás húshoz
5. Hozzáadom a fűszereket, sót, és tovább pirítom.
6. Beleteszem a gombát, és tovább kevergetem. A hagyma dinszteléstől számítva kb. 20-30 perc ez a folyamat, így biztosan megpuhul a hús, a fűszerek és a gomba ízei is összeérnek.
7. A paradicsom konzerveket és a ketchupot egy tálba rakom, beleteszem a fűszereket, a kristálycukrot és a sót, alaposan összekeverem. Addig ízesítem, amíg a kívánt ízt eléri.
tészta kifőzve
8. A húsra rárakom a szószt, és kb. 10 percig kevergetem.
9. Összekeverem a tésztával.
tésztával összekevert hús
10. Reszelt sajttal, ízlés szerint kecuppal tálalom.