2017. február 25., szombat

Fehérboros-mustáros brassói aprópecsenye

brassói aprópecsenye
A  hétvégi menü főétele a brassói, amit a gyermekek nem igazán esznek meg, ezért ők a csirkeszárnyakat falták fel sültburival. Mi, a felnőttek jól megpakolva a tányért, benyomtuk az adagunkat. Brassóit is láttam már sokféle módon elkészítve, én így raktam össze, és azóta így esszük. Soha nem hagynám ki belőle a bort és a mustárt.
készül a brassói













Hozzávalók: (a lábas átmérője 26 cm)
kockákra vágott hús


  • 70-80 dkg sertés comb (de lehet bármilyen hús)
  • sertészsír
  • 4-6 nagyobb fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna (ebből 3-4 teáskanál fokozatosan adagolva), bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió)
  • sül a krumpli
  • tengeri só
  • bors
  • 1 db erőleves kocka
  • 2-3 fokhagyma kocka vagy por
  • 2-3 csipet kristálycukor
  • fél tubus (kisebbik) fokhagyma krém
  • 1-2 dl félédes fehérbor (ajánlott: Tokaji Furmint)
  • 2-3 kg burgonya
    hagyma dinsztelése


Elkészítés:

1. A kockákra darabolt krumplit besózom, és bő, forró olajban kisütöm. Papírtörlős tálba kiszedem.
2. Megmosom, feldarabolom a húst.
fűszerek, leveskocka, hagyma
3. Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát bő zsíron megdinsztelem.
4. Rárakom a fűszereket, borst, a leveskockát, és tovább dinsztelem.
hagyma,bor,mustár,fokhagymakrém
5. Felöntöm egy kevés fehérborral, beleteszek kb. 1 evőkanál mustárt, egy fél tubus (kisebbik) fokhagymakrémet, és kevés kristálycukrot. majd tovább kevergetem. Sót egyelőre nem rakok bele, mert a krém az sós.
6. Beleteszem a húsdarabokat, fehéredésig keverem.
hús hozzáadása a boros hagymához
7. Felöntöm még egy kis borral, ha kell vízzel is, de nem sokkal, hogy éppen csak ellepje.
8. Forrástól számítva másfél/két órán át főzöm közepes lángon fedő alatt (kis rést hagyva).
hús felöntve borral, kevés vízzel
9. Sűrűn kevergetem, és időnként kevés vizet öntök hozzá, nehogy leégjen. A végén ne maradjon higított szaft, legyen lesülve a zsírjára.
10. Majoránnát adagolok még hozzá a főzési idő alatt két részletben, és fokhagyma kockát (vagy port) is. Ha szükséges adok hozzá még egy kevés cukrot, és sót.
11. Savanyúsággal tálalom.
zsírjára lefőtt szaftos hús