Paprikás krumpli, ahogy én csinálom

paprikás krumpli
Ahány ház, annyi recept. Láttam és hallottam már ezer féle elkészítési módot. Kipróbáltam az ötleteket, variációkat. Az évek során kialakult az az ízvilág, ahogyan mi szeretjük ezt a jó kis magyaros ennivalót. Ha érdekel titeket olvassátok el, hogyan készítem én a paprikás krumplit.


fő a paprikás krumpli
összevágott krumpli
összevágott hagyma












Hozzávalók: (lábas átmérője 28 cm)
  • 2 kg krumpli
  • 4-6 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • sertés zsír
  • 20 dkg zsírszalonna
  • fél rúd füstölt kolbász
    összevágott fokhagyma
  • 6-8 db Füstli virsli
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 1 db nagyobb TV paprika
  • 1 db erőleves kocka
  • 1 db pörköltszaft kocka
  • bors (őrölt és szemes is, az őrölt borsot darálóval érdemes)
  • 6-8 teáskanál őrölt pirospaprika
    összevágott paradicsom, paprika
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • negyed tubus (kisebb) fokhagyma krém
  • negyed tubus (kisebb) Piros Arany krém
  • negyed tubus (kisebb) gulyás krém
  • 1 teáskanál kristáycukor
    összevágott virsli

    összevágott szalonna, kolbász









Elkészítés:

1. A kockákra vágott szalonnát és kolbászt sertés zsíron megpirítom.
1.sertés zsír a lábasban
2.szalonna és kolbász pirítása
2. Ha már jól kisült a szalonna zsírja, bele rakom az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
3. Beleszórom a fűszereket, az erőleves kockát, és óvatosan tovább dinsztelem vigyázva arra, nehogy leégjen.
3.hagyma,fokhagyma hozzáadása
4.száraz fűszerek hozzáadva
4. Belerakom a kockákra vágott paradicsomot, paprikát.
5. Mikor levet eresztett a paradicsom, belerakom a negyed tubus (kis tubus) fokhagyma krémet,
5.paradicsom, paprika hozzáadása
Piros Arany krémet, gulyás krémet, és a pörkötszaft kockát. Belerakom az őrölt pirospaprikát. Annyit teszek bele a teáskanállal, hogy jó sötét legyen a színe.
6.összes fűszer a lábasban
6. A kockákra vágott krumplit  és a felkarikázott virslit belerakom.
7. Végezetül sót és cukrot teszek bele.
7.minden a lábasban felöntve vízzel
8. Forrástól számítva, fedő alatt (kis rést hagyva) közepes lángon kb. 1 órát főzöm.
9. Kenyérrel és savanyúsággal tálalom.