2017. június 19., hétfő

Fahéjas szilvával töltött bacon szalonnába tekert tarja - sült oldalas krumpliágyon, sütőlapon sült tarja házi savanyúsággal

szilvás tarja és sült oldalas
A balettgálás hétvége menüje kétféle húsból, háromféle elkészítési móddal készült. A papa is eljött megnézni az unoka fellépését, így együtt fogyasztotta a család a finom ebédet. Előétel marhahúsos-sertéscsontos húsleves volt cérnametélttel. (Húsleves elkészítése itt.) A laktató ebéd után jött a megérdemelt pihenés.

sütőlapon sül a tarja




húsok bepácolva










tepsibe rakott zsír
Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm)

  • 70 dkg sertés oldalas
  • 60 dkg sertés tarja
  • fűszerek: fokhagymás és flekken fűszerkeverék
  • só 
  • olíva olaj (vagy étolaj) 
  • sertészsír 
    krumplik a tepsiben
  • 6-8 db vöröshagyma 
  • 6-8 gerezd fokhagyma 
  • 1-2 db paradicsom 
  • 1-2 db TV paprika 
  • fél citrom leve
  • 2 kg krumpli
  • 1 kisebb csomag bacon szalonna
  • pár db szilva félbevágva (befőtt)
    szilva félbevágva megszórva fahéjjal
  • fahéj
  • fogvájó

Elkészítés:
töltés menete 1. 

1. A húsokat előző este bepácolom. Megmosom, feldarabolom, a tarját klopfolom, besózom. A húsokat meglocsolom  olíva olajjal, és befűszerezem.  Az oldalast fokhagymás fűszerrel, a tarját flekken fűszerkeverékkel szórom meg. Alaposan összeforgatom, letakarom alufóliával, és a hűtőbe teszem.
töltés menete 2.
2. Másnap a zsírral megpakolt tepsibe beleteszem a felkarikázott krumplit. Nem sózom meg, mert a hús elegendő sót ereszt.
töltés menete 3. 
3. Az oldalast belerakom a tepsi egyik részébe. A tarját a másik felébe, miután megtöltöttem azokat.
4. A töltés menete a képeken látható.
töltés menete 4. 
5. A tepsibe rakott húsok után a hagymákat félbe vagy negyedekbe vágom, és a húsok közé helyezem a fokhagymákkal együtt.
6. A paradicsomot félbe vágva, a paprikákat hosszú csíkokra vágva szintén a húsok közé rakom.
húsok a tepsiben
7. A húsokat meglocsolom a fél citrom levével.
8. A tepsibe öntök kb 3-4 dl vizet ügyelve arra, hogy ne mossam le a fűszereket a húsról.
hagymák,paradicsom,paprika tepsiben
9. A fóliával letakart tepsit előmelegített sütőbe rakom. Másfél órán át párolom 200 fokon.
10. A fóliát levéve meglocsolom a húsokat a keletkező szafttal, és visszateszem kb. negyed órára.
megsült húsok
11. Kiveszem a tepsit, mikor szép pirosra megsültek a húsok.
12. Amíg sülnek a húsok, a tarját
fóliával letakart tepsi
kisütöm egy kevés olajon. Ezt lehet sima serpenyőben, rácsos serpenyőben, vagy erre a célra készült sütőlapon. Mi úgy szeretjük, ha jól átsülnek a húsok, a rágós tarját nem kedveljük.
sütőlapon sül a tarja
13. Házi savanyúsággal tálalom.