|
szilvás tarja és sült oldalas |
A balettgálás hétvége menüje kétféle húsból, háromféle elkészítési móddal készült. A papa is eljött megnézni az unoka fellépését, így együtt fogyasztotta a család a finom ebédet. Előétel marhahúsos-sertéscsontos húsleves volt cérnametélttel. (
Húsleves elkészítése itt.) A laktató ebéd után jött a megérdemelt pihenés.
|
sütőlapon sül a tarja |
|
húsok bepácolva |
|
tepsibe rakott zsír |
Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm)
- 70 dkg sertés oldalas
- 60 dkg sertés tarja
- fűszerek: fokhagymás és flekken fűszerkeverék
- só
- olíva olaj (vagy étolaj)
- sertészsír
|
krumplik a tepsiben |
- 6-8 db vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1-2 db paradicsom
- 1-2 db TV paprika
- fél citrom leve
- 2 kg krumpli
- 1 kisebb csomag bacon szalonna
- pár db szilva félbevágva (befőtt)
|
szilva félbevágva megszórva fahéjjal |
- fahéj
- fogvájó
Elkészítés:
|
töltés menete 1. |
1. A húsokat előző este bepácolom. Megmosom, feldarabolom, a tarját klopfolom, besózom. A húsokat meglocsolom olíva olajjal, és befűszerezem. Az oldalast fokhagymás fűszerrel, a tarját flekken fűszerkeverékkel szórom meg. Alaposan összeforgatom, letakarom alufóliával, és a hűtőbe teszem.
|
töltés menete 2. |
2. Másnap a zsírral megpakolt tepsibe beleteszem a felkarikázott krumplit. Nem sózom meg, mert a hús elegendő sót ereszt.
|
töltés menete 3. |
3. Az oldalast belerakom a tepsi egyik részébe. A tarját a másik felébe, miután megtöltöttem azokat.
4. A töltés menete a képeken látható.
|
töltés menete 4. |
5. A tepsibe rakott húsok után a hagymákat félbe vagy negyedekbe vágom, és a húsok közé helyezem a fokhagymákkal együtt.
6. A paradicsomot félbe vágva, a paprikákat hosszú csíkokra vágva szintén a húsok közé rakom.
|
húsok a tepsiben |
7. A húsokat meglocsolom a fél citrom levével.
8. A tepsibe öntök kb 3-4 dl vizet ügyelve arra, hogy ne mossam le a fűszereket a húsról.
|
hagymák,paradicsom,paprika tepsiben |
9. A fóliával letakart tepsit előmelegített sütőbe rakom. Másfél órán át párolom 200 fokon.
10. A fóliát levéve meglocsolom a húsokat a keletkező szafttal, és visszateszem kb. negyed órára.
|
megsült húsok |
11. Kiveszem a tepsit, mikor szép pirosra megsültek a húsok.
12. Amíg sülnek a húsok, a tarját
|
fóliával letakart tepsi |
kisütöm egy kevés olajon. Ezt lehet sima serpenyőben, rácsos serpenyőben, vagy erre a célra készült sütőlapon. Mi úgy szeretjük, ha jól átsülnek a húsok, a rágós tarját nem kedveljük.
|
sütőlapon sül a tarja |
13. Házi savanyúsággal tálalom.