2018. augusztus 19., vasárnap

Összeesküvés, vagy valami más?

Másoknak unalmas, szerintem meg nem hétköznapi, nagyon is jó pszichológiai thriller. Az ilyen jellegű filmeknél vagy átérzed a mondanivalót, a főszereplő belső világát, vagy nem.
Rejtélyes, kissé idegőrlő, sokszor nem tudod, hogy mi van, mi nincs, de éppen ez a jó benne, hiszen megmozgatja az agytekervényeidet.



Felébreszti a fantáziád, és elkezdesz gondolkodni. Vannak benne ledöbbenős részek, amiknél nem tudod hova tenni magad. A film felkavar, megkavar, játszik veled, ahogy a főszereplővel is.
A főszereplő színészi játéka csúcskategóriás.
A vége felé jön a felismerés, amitől számodra is tisztává válik a történet. Valahogy sejtettem, hogy az lesz a vége ami lett, és meg is értem az eberünk döntését.
Nyomasztó, de tanulságos a film, ahol az ember lelkiismerete addig motoszkál, amíg mindent felülír.

Azt viszont nem értem, hogy van, aki egyáltalán nem érti miről szól a film. Biztosan ő sem aludt rendesen egy éve. :)


A gépész - spanyol thriller,  2004

Trevor Reznik egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevienél, akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja. Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Ki hagy kódolt üzeneteket a lakásán? Miért kezd Marie egyre inkább hasonlítani az anyjára? Miért nem szólt neki Stevie arról, hogy jól ismeri új munkatársát, Ivánt? És egyáltalán, ki valójában Iván? A férfi egyre zavaróbb és nyugtalanítóbb, mintha állandóan őt figyelné. Mi történik vele tulajdonképpen? Összeesküvés áldozata lett, vagy az egész csak meggyötört elméjének képzelgése?