2018. március 24., szombat

Sült oldalas tepsiben sült burival

sült oldalas krumplival
Jó kis fűszeres finomság. A sertés húsok között nálam az oldalas a nyerő. Ízletes, nem kell vele bajlódni, és laktató ebéd készül belőle az egész családnak.

Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm)
  • sertés oldalas (1 kg)
  • fűszerek (fokhagymás, borsos, mustáros, oldalas fűszerkeverék)
  • olíva olaj (vagy étolaj)
    húsok feldarabolva, bepácolva
  • sertészsír
  • 4-6 db vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db paradicsom
  • 1-2 TV paprika
    zsíradék a tepsiben
  • fél citrom leve
  • 2-3 kg krumpli

Elkészítés:

1
. Előző este bepácolom a megtisztított és feldarabolt oldalast. Először besózóm (nem sajnálom a sót a húsról).
minden hozzávaló a tepsiben
alufóliával betakart tepsi
2. Meglocsolom olajjal, rászóróm a fűszereket, összedolgozom, és alufóliával letakarva beteszem a hűtőbe egy éjszakára.
3. Másnap a zsírral megpakolt tepsibe beleteszem a felkarikázott krumplit. Nem sózom meg, mert a hús elegendő sót ereszt.
4. Rápakolom a húsokat.
5. A hagymát, fokhagymát megpucolom. A hagymát félbe vágva a húsok közé teszem a fokhagymával együtt.
6. A paprikát csíkokra vágom, a paradicsomot félbe vágom, és ezeket is a húsok közé rakom.
másfél órás párolás utáni állapot
7. A húsokra a citrom levét rácsorgatom.
a készre grillezett oldalas
8. Felöntöm kb. 2 dl vízzel, fóliával letakarva beteszem az előmelegített sütőbe, és kb. 200 fokon másfél órán át párolom. Az idő elteltével leveszem a fóliát, meglocsolom a zsírjával és még kb. 15 percet sütöm pirulásig. (Ha van lehetőséged, akkor használd a grill funkciót.)
 9. Savanyúsággal tálalom. Mi úgy szeretjük, ha a hús könnyedén leválik a csontról.

egy régebbi sült oldalas kép