|
tejbegríz |
Vacsira tejbegríz lett megszavazva. Nem bánom, mert imádom, a gyerekekről nem is beszélve. Anyu tanácsa alapján mindig rakok bele sós vajat, vaníliát és cukrot. A vajtól kellemesen krémes, lágy lesz az állaga, ráadásul az enyhe sós íz előhozza a tejbegríz zamatát. A vanília finom aromát kölcsönöz az ételnek, a cukor meg fokozza a vanília ízét. Sikerült gluténmentes kakaóport venni, a gyerekek azzal szeretik, én fahéjjal is. A sűrűbb verziót készítem, a hígabb nem a család kedvence.
Hozzávalók:
|
tej, gríz, vanília |
- 1 liter tej
- 6 evőkanál étkezési búzadara
- 1 rúd vanília vagy 1-2 zacskó vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál sós vaj
- kakaópor vagy fahéj
|
kevergetés eleje |
Elkészítés:
1. A hideg tejet felrakom egy fazékba vagy lábasba.
2. Beleteszem a búzadarát és a vaníliát.
|
kezd duzzadni a búzadara |
3. Alacsony hőfokon folyamatosan kevergetem, ha nem így teszem, akkor csomós lesz. (Nekem sikerült a tűz mellől eltéblábolnom, és lett egy pár kisebb csomócska.)
|
a kész tejbegríz |
4. Mikor már besűrűsödött, bele teszem a vajat, és a kristálycukrot. Tovább kevergetem még 1-2 percig.
5. A vanília rudat eltávolítom.
6. Kakaóporral vagy fahéjjal tálalom.