2017. július 1., szombat

Mézeskalács ízű málnás piskóta

málnás piskóta
Saját szülemény ez a recept. A könnyed piskóta tésztát kicsit átalakítottam, hozzáképzeltem a málnát, és megalkottam ezt a süteményt. Ebben a nyári időszakban felüdülés ilyen sütit fogyasztani. A puha, pikáns ízű tészta tetején a zselébe ágyazott málna mennyei.


Hozzávalók: (a tepsi mérete: 25x38 cm)

  • 6 db tojás
    olajos, cukros sárgája elkeverése
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál finom búzaliszt
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 evőkanál étolaj
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
    kifehéredett sárgája
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 csipet só

  • 1 zacskó tortazselé
  • 3 evőkanál kristálycukor
    liszt és sütőpor hozzákeverése
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 300 ml hideg víz

  • málna


Elkészítés:


elkevert tészta
1. A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől.
gyömbér,szegfűszeg,fahéj hozzáadva
2. A sárgájához hozzáadom a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és az olajat. Kézi mixerrel összekeverem, amíg a cukor elolvad és kifehéredik a massza.
3. Hozzáadom a lisztet és a sütőport, tovább keverem. A kész masszához hozzáadom a gyömbért, a szegfűszeget és a fahéjat. Ismét összekeverem.
kemény habbá vert tojásfehérje
tojásfehérje keverése a masszához
4. A tojásfehérjébe beleteszek egy csipet sót, és kézi mixerrel kemény habbá verem.
5. A kemény habot hozzáadom a masszához, és lapáttal óvatosan összekeverem.
6. Sütőpaíros tepsibe beleöntöm a masszát.
7. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percet sütöm tűpróbáig. A fogvájót beleszúrom a tésztába, és ha nem marad rajta tészta, akkor megsült.
készre kevert massza
tűpróba: kevés tészta a fogvájó végén
8. A tésztát hagyom kicsit kihűlni.
9. A kihűlt tésztát lefelé fordítva rárakom egy tálra, és óvatosan leszedem a sütőpapírt.
10. A málnákat megmosom és tésztaszűrőn lecsöpögtetem.
11. A lecsöpögött málnákat rárakom a tészta tetejére.
forr a tortazselé
lefelé borított tészta 
12. Elkészítem a tortazselét. Egy kisebb lábasba beleteszem a port, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, összekeverem.
13. Hozzáadom a 300 ml vizet, és magas hőfokon folyamatosan kevergetem.
14. Forrástól számítva egy percig hagyom bugyogni.
15. Utána leveszem a tűzről, és 8-10 percig állni hagyom.
tésztán a málna és a tortazselé
tésztáról levett sütőpapír
16. Időnként kevergetem, és amikor már kezd sűrűsödni, ráöntöm a málnák tetejére.
17. Hagyom dermedni.
18. Kockákra vágom, és tálalom.